Maastricht University

Trefwoorden: Obesitas, energiegebruik, groene thee/cafeïne mengsel, eiwit, vetoxidatie slaap

Promotie drs. Rick Hursel
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Promotor: prof.dr. M.S. Westerterp-Plantenga. Titel: "Triggers for energy expenditure: thermogenic ingredients & circadian aspects"
Vrijdag 15 april 2011, 12.00 uur

De huidige toename in overgewicht en obesitas zijn een gevolg van een disbalans tussen energiegebruik en energieinname. Dit proefschrift toont aan dat naast beperking van de voedsel-inname het noodzakelijk is het energiegebruik te stimuleren met natuurlijke ingrediënten. Deze ingrediënten (zoals groene thee gemengd met weinig cafeine, eiwit-diëten, cafeïne en capsaïcine) kunnen onderdeel zijn van de dagelijkse voeding. De resultaten laten zien dat groene thee gemengd met weinig cafeïne het energiegebruik en de vetoxidatie verhoogt en gebruikt kan worden om gewichtsverlies en gewichtsbehoud te realiseren. Eiwit-diëten verhogen het energiegebruik ook, vooral eiwitten met een hogere concentratie essentiële aminozuren. Tevens zorgen deze eiwitten voor een sterker honger onderdrukkend effect. Wanneer groene thee/cafeine en eiwit samen gegeven worden treedt er geen versterkend effect op.
Tot slot blijkt uit dit proefschrift dat na gefragmenteerde slaap de koolhydraatoxidatie verhoogd en de vetoxidatie verlaagd is, en werden de eerste tekenen van een verminderde insuline gevoeligheid zichtbaar. Dat betekent dat te weinig of verstoorde slaap ten grondslag kan liggen aan overgewicht door een verstoring van homeostase.
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.