Gemeente Zwolle

Alet Boukes neemt afscheid als stadsdichter

Op vrijdag 15 april 2011 neemt Alet Boukes na twee jaar bewezen diensten afscheid als stadsdichter van Zwolle. In 2009 werd zij aangesteld omdat zij, in de woorden van de jury, `het stadsdichterschap een eigen kleur kan geven en dichter bij de mensen kan brengen'.

Ter gelegenheid van haar afscheid wordt aanstaande vrijdag de gedichtenbundel `Zwolse tulpen' gepresenteerd met alle gedichten die Alet Boukes heeft geschreven tijdens haar stadsdichterschap. Ook wordt er onder de Sassenpoort een blijvende herinnering voor de stad onthuld.

Alet Boukes solliciteerde in april 2009 voor het stadsdichterschap met een gedicht over Gesina ter Borch (1631 - 1690), de zus van de bekende Zwolse schilder Gerard ter Borch. In dit gedicht legde zij niet alleen haar passie voor poëzie, maar ook voor het Zwolse aan het daglicht.

In de afgelopen twee jaren schreef de stadsdichter vele gedichten, zowel in opdracht van de gemeente als op eigen initiatief. Bijvoorbeeld voor de week van de alfabetisering in september 2009, over de in werking stelling van kunstwerk De Bureaulamp op het Stadskantoor en een drieluik voor de opening van het Centrum voor Jeugd en Gezin in de wijk Diezerpoort.

Dichtbundel Zwolse tulpen

In de dichtbundel Zwolse tulpen komen alle gedichten die Alet Boukes in de afgelopen twee jaren schreef samen. Deze bundel wordt uitgereikt aan de bezoekers van de afscheidsreceptie aanstaande vrijdag in het Stadhuis. Ook zal Alet Boukes de bundel komende week uitreiken aan geïnteresseerde Zwollenaren op twee locaties:

* Zaterdag 16 april zit Alet Boukes van 13.00 tot 15.00 uur in het kantoor van de Stichting Levende Stadsgeschiedenis aan de Praubstraat 16-18.

* Dinsdag 19 april onthult Alet Boukes om 14.30 uur één van haar gedichten bij dierenkliniek De 5 Olifanten aan de Patriottenlaan 4.

Alle bundels zijn uniek: ze zijn genummerd en gesigneerd.

Afscheidsreceptie

Het afscheid van de stadsdichter start aanstaande vrijdag om 16.15 uur bij de Sassenpoort, waar een poëtisch aandenken wordt onthuld door wethouder Nelleke Vedelaar en Alet Boukes. Vanaf 16.45 uur is er een receptie in de Burgerzaal in het stadhuis. Wethouder Nelleke Vedelaar zal dan de eerste dichtbundel Zwolse tulpen uitreiken aan Alet Boukes. Aansluitend is er een hapje en een drankje en worden de bundels uitgereikt aan de gasten. Ook is er muzikale omlijsting door docentencollectief Dubbelgreep en koor `De Koor'. De laatste zette een gedicht van de stadsdichter, `Over de IJssel' op muziek en brengt ook dit lied ten gehore.