Gemeente Almere

Afsluiting Stads- en Marktdialoog Zuidoever Weerwater

15-04-2011

De Stads- en Marktdialoog over de Zuidoever van Almere Centrum Weerwater zijn officieel afgesloten. Deelnemers aan de dialogen overhandigden gisteren een Stalenwaaier vol ideeën, zorgpunten en kansen aan wethouder Ben Scholten, de voorzitter van het Presidium Willy-Anne van der Heijden en aan Carolien Schipper van Rijks Vastgoed en -ontwikkelbedrijf. Het gemeentebestuur gaat deze input gebruiken om het gebiedsontwikkelingsplan voor de zuidoever op te stellen.

In gesprek met elkaar

Op 21 en 22 januari 2011 gaf wethouder Scholten het startschot van de stads- en marktdialoog over de toekomstige ontwikkelingen rond het Weerwater. Als eerste was het gebied ten zuiden van het Weerwater, rond de A6 onderwerp van gesprek. Over dit gebied vonden in de afgelopen maanden in en rond het werkatelier op de Steiger 74 veel gesprekken plaats tussen en met maatschappelijke en publieke partners, inwoners, ondernemers en belangengroepen. In totaal namen meer dan 300 mensen actief deel aan het gesprek: tijdens de kickoff, aan de thematafels, tijdens de inloopmomenten en op het forum op de site www.stadsdialoog.nl. Op die site zijn ook de (tussen)resultaten te vinden van die dialoog. De resultaten van deze gesprekken zijn vervolgens gebundeld in de Stalenwaaier die 14 april aan het gemeentebestuur werd uitgereikt. "Het is werkelijk onvoorstelbaar als je terug gaat naar de aftrap in januari en ziet wat er nu nog geen drie maanden later ligt. Een vrachtwagen aan deskundigen had niet zo veel verschillende en originele ideeën opgeleverd als we nu hebben dankzij deze stads- en marktdialoog", aldus wethouder Scholten.

`Verbouwing' Zuidoever/A6 benutten

Aanleiding van de stadsdialoog was het feit dat het gebied ten zuiden van het Weerwater de komende jaren flink op de schop gaat in verband met de verbreding van de A6. Het gemeentebestuur benut de resultaten van de Stads- en Martkdialoog om een gebiedsontwikkelingsplan op te stellen. Begin mei legt het college een Nota van Uitgangspunten aan de gemeenteraad. Daarin zijn ideeën en kansen uit de dialogen verwerkt en is er aandacht voor de zorgpunten van bewoners en ondernemers.

Eerst praten, dan plannen maken

Deze Stads- en Marktdialoog zijn een bijzondere manier van het betrekken van belanghebbenden; namelijk voorafgaand aan het feitelijke planproces. Normaal gesproken stelt de gemeente een plan op waarop mensen vervolgens kunnen inspreken. In dit geval vond er eerst een gesprek plaats tussen allerlei betrokkenen over soms zeer uiteenlopende ideeën, zorgen en wensen. De gemeente benut de kennis die ze hiermee heeft vergaard om een beter en sterker plan te maken. Uiteraard blijven mensen de mogelijkheid behouden om later hun reactie te geven.

Integraal ontwikkelperspectief Weerwater

De stadsdialoog Almere Centrum Weerwater is met deze overhandiging van de Stalenwaaier niet ten einde. Vanaf half mei gaan de gesprekken verder over de andere oevers van het Weerwater: Stedenwijk, Lumierepark & Filmwijk en Stadscentrum. De uitkomsten worden, samen met de resultaten van de dialoog over de Zuidover, gebruikt om tot een integraal ontwikkelperspectief Weerwater te komen. Dit wordt eind 2011 verwacht

Voor meer informatie kunt u terecht op onze website www.stadsdialoog.nl.