VU medisch centrum persbericht

Amsterdam, 15 april 2011
2011/022/MS

Unieke samenwerking VUmc CCA en Italiaans top-ziekenhuis Biomarkers voorspellen resultaat behandeling asbestkanker

VUmc CCA en het derde grootste Italiaanse ziekenhuis Instituto Clinico Humanitas (IRCCS) hebben samen een uniek onderzoek gedaan naar de moeilijk behandelbare asbestkanker. Het IRCCS vroeg speciaal het VUmc CCA als onderzoekspartner vanwege zijn enorme ervaring op het gebied van biomarkers. Onderzoekers van VUmc CCA vonden duidelijke biomarkers die het succes van een op maat gemaakte behandeling kunnen voorspellen. Deze gegevens kwamen overeen met de klinische behandelingen in het IRCCS.

In Nederland komt asbestkanker in vergelijking met de rest van Europa relatief vaak voor. De ziekte is moeilijk te behandelen en te genezen. Een operatie is tot nu toe niet mogelijk, dus patiënten worden behandeld met medicijnen. Om ervoor te zorgen dat patiënten niet onnodig aan medicatie en de bijwerkingen hiervan worden blootgesteld is een zo gericht mogelijke behandeling belangrijk. In deze studie vond tegelijkertijd op twee manieren onderzoek plaats. In Italië werden patiënten in de kliniek behandeld en kregen ze een op maat gemaakte behandeling met medicijnen. Daarnaast onderzochten onderzoekers in VUmc in het laboratorium tumor weefsel op biomakers ('voorspellers') voor het aanslaan van bepaalde medicatie bij patiënten. Gegevens uit het klinisch onderzoek en het laboratorium zijn met elkaar vergeleken. Wat bleek: de gevonden biomarkers bleken goed te kunnen voorspellen bij welke patiënt de medicatie zou aanslaan.

De uitkomsten van het onderzoek worden op 15 april gepubliceerd door het wetenschappelijk tijdschrift American Association for Cancer Research (AACR) journal Clinical Cancer Research.


Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcia Sanderse (020 444 34 44). Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/journalisten.

Achtergrondinformatie (