Gemeente Heeze-Leende


Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin Heeze-Leende

Elke gemeente heeft de opdracht in 2011 een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) te realiseren. Doel ervan is dat jeugdigen en ouders snel, goed en gecoördineerd advies en hulp krijgen. Er is een aantal minimumeisen gesteld aan de vormgeving van een CJG. Daarnaast moet de invulling aansluiten bij de lokale situatie.

In de nota `Jeugdbeleid 2009 - 2012 gemeente Heeze-Leende' is één van de prioriteiten `het optimaliseren van een sluitende keten en de inrichting van een CJG'. In januari 2009 is door het toenmalig college de startnotitie CJG vastgesteld waarin uitgangspunten, visie en prioriteiten zijn bepaald voor de ontwikkeling van een CJG in de gemeente Heeze-Leende. Als vervolg op de startnotitie is een Implementatieplan opgesteld om te komen tot een CJG, waarbij rekening is gehouden met de input van ouders en jongeren.

Samenwerkingspartners
Het CJG Heeze-Leende is een netwerkorganisatie waarin een groot aantal organisaties samenwerkt ten behoeve van jeugdigen en gezinnen. De gemeente heeft hierin een regierol. In de stuurgroep CJG Heeze-Leende denken de belangrijkste samenwerkingspartners mee over de opzet van het CJG. Ook zal de stuurgroep straks de uitvoering monitoren en betrokken worden bij de evaluatie. De samenwerkingspartners in de stuurgroep zijn Zuidzorg, GGD, Lumensgroep (unit DommelRegio), Bureau Jeugdzorg en het onderwijs.

De drie kernpartners CJG - GGD, Zuidzorg en Lumensgroep hebben een belangrijke rol in de uitvoering en het bereiken van de doelstellingen zoals geformuleerd in het Implementatieplan. Het is wenselijk om de taken en verantwoordelijkheden ook formeel vast te leggen.

In dit kader is een concept convenant opgesteld waarin afspraken worden gemaakt tussen de gemeente en de kernpartners CJG Heeze-Leende. Bureau Jeugdzorg is geen kernpartner in het CJG maar wel een belangrijke samenwerkingspartner. In A2 verband is afgesproken om de werkafspraken tussen de lokale CJG's en Bureau Jeugdzorg formeel vast te leggen in een aparte samenwerkingsovereenkomst. Het convenant CJG en de samenwerkingsovereenkomst met Bureau Jeugdzorg worden formeel ondertekend in de openingsweek van het CJG Heeze-Leende.

Het college heeft ingestemd met het concept convenant CJG en de ondertekening hiervan door de burgemeester.