FloraHolland


FloraHolland Aalsmeer begint met testen van de essentiële onderdelen van de pilot `Mechanisatie distributie bloemen' op locatie in Aalsmeer

Aalsmeer (14 april 2011) - Wat wordt getest?
Aan de zijkant van de bloemenverdeelhal (locatie 029) is de testlocatie ingericht en zijn de voorbereidingen in volle gang. We beginnen met het testen van een concept waarbij medewerkers fusten met bloemen op een lopende band zetten. Dat gebeurt aan een afstapelbordes. Hierbij haalt een medewerker, op arbotechnisch precies de goede tilhoogte, het fust met bloemen van de band af. In dit onderdeel werkt FloraHolland samen met kennisinstituut TNO. Deze week is de sierteeltrobot opgebouwd in Aalsmeer. Met de robot testen we uitgebreid een aantal onderdelen zoals het overzetten van fust van een stapelwagen op een lopende band door de robot. Ook moet de sierteeltrobot fust van de ene op de andere stapelwagen kunnen overzetten. Er wordt nadrukkelijk gekeken of de prototypes in een operationele omgeving aan de eisen voldoen. Het kan dan ook voorkomen dat op de testlocatie dingen fout gaan, bijvoorbeeld fusten die omvallen, omdat er ook op uitersten getest wordt.

Logistiek concept
Als de tests slagen, gaat het logistieke proces er in de toekomst heel anders uitzien. Er wordt dan niet meer rondgereden met stapelwagens. De stapelwagens komen dan naar de medewerker of sierteeltrobot toe en daar worden de fusten met bloemen er vanaf gehaald. Een stap verder is een lopende band met een sorteerder (sorter), waar het fust wordt opgezet dat vervolgens naar de juiste `afslag' wordt getransporteerd. Maar dat is toekomstmuziek.
De sierteeltrobot, die bij de ontwikkeling mede ondersteund wordt door Productschap Tuinbouw, is de eerste stap naar mechanisatie van het logistieke proces die past in de logistieke visie van FloraHolland Aalsmeer. De inzet van de sierteeltrobot in het verdeelproces van Aalsmeer zorgt er voor dat lichamelijk zwaar werk (overzetten van fusten) uitgevoerd wordt door robots. Of op een meer arbotechnisch verantwoorde manier kan worden uitgevoerd (met behulp van bordessen). Verder creëert het een nieuw (interessanter) type werk, namelijk de aansturing (operator) en onderhoud van de robots. Verbeteren van de efficiency is een uitgangspunt. Belangrijk aandachtspunt is hoe de mens aansluit op de techniek en wat doet dat met de medewerkers. Hiermee introduceert FloraHolland het principe van `good to men'. Je brengt het werk naar de medewerker, in plaats van andersom. Dit levert efficiency op door het verminderen van de verkeersbewegingen van medewerkers.
Door de mechanisering vangt FloraHolland het natuurlijk verloop op, wordt minder afhankelijk van uitzendkrachten en spelen we in op de toekomstige krapte op de arbeidsmarkt.