Woonbond


14-04-2011 Oud-PWS topman moet ruim 5,4 miljoen terugbetalen

Oud-directeur-bestuurder Henk Sligman van woningcorporatie PWS in Rotterdam moet ruim 5,4 miljoen terugbetalen aan zijn voormalige werkgever. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan fraude. Dat heeft de Hoge Raad op 8 april beslist na een juridische procedure die bijna 6 jaar heeft geduurd.

In 2005 werd PWS geconfronteerd met een omvangrijke fraudekwestie, waarbij onder meer Sligman was betrokken. De topman is daarop ontslagen en aansprakelijk gesteld voor de schade, die PWS heeft geleden.

Hand grijpt geld De kantonrechter oordeelde dat Sligman de schade moest vergoeden, maar daartegen ging hij in hoger beroep.

Het Gerechtshof in Den Haag bevestigde in mei 2009 het oordeel van kantonrechter, maar daartegen ging Sligman in cassatie bij de Hoge Raad. Die bevestigt nu het oordeel van het Gerechtshof en verwerpt dus het cassatieberoep.

`Bewust roekeloos'

Het Gerechtshof oordeelde in 2009 dat "Sligman opzettelijk, dan wel bewust roekeloos, alsmede in strijd met goed werknemerschap en zijn arbeidsovereenkomst heeft gehandeld, in die situaties waarin hij gelden van derden heeft ontvangen in verband met transacties waarbij ook PWS was betrokken. Van dit handelen kan hem een ernstig verwijt worden gemaakt, op grond waarvan Sligman aansprakelijk is voor de schade die PWS als gevolg hiervan heeft geleden".

PWS is blij

`U zult begrijpen dat PWS verheugd is over de uitkomst van deze zaak', aldus directeur-bestuurder Hedy van den Berk in een persbericht. PWS is nog in afwachting van de uitspraak van de rechtbank in een andere fraudezaak, tegen voormalig voorzitter Theo Buysrogge van de Raad van Toezicht van PWS. Die uitspraak wordt deze zomer wordt verwacht. Daarnaast loopt er nog een gerechtelijk vooronderzoek naar strafrechtelijke vervolging naar aanleiding van een aangifte door PWS in april 2006.

Nog twee andere uitspraken

Binnenkort worden ook uitspraken verwacht in twee andere juridische procedures tegen voormalige directeur-bestuurders van woningcorporaties: Jaap van Gelder van De Key en Hubert Möllenkamp van Rochdale, beide uit Amsterdam.