Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


Half miljoen voor projecten groenten en fruit

De groenten- en fruitsector stelt via het Productschap Tuinbouw bijna 0,5 miljoen euro beschikbaar voor projecten onder andere gericht op promotie van venkel en radijs, de Greenportatlas en ketengarantiestelsel Fairproducem voor de champignonsector. Er wordt tevens 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor teeltechnische onderzoeken.

Fairproduce geeft bedrijven de gelegenheid om zich te onderscheiden, omdat ze gegarandeerd een sociaal personeelsbeleid voeren. Het keurmerk bevat bovenwettelijke eisen en krijgt een onafhankelijke controle. Omdat in de champignonsector de nood het hoogst is, start die sector. Het systeem is ook voor andere sectoren te gebruiken. De sectorcommissie Groenten en fruit van het PT ging akkoord met een bijdrage van maximaal 85.000 euro op de totale projectkosten van 182.120 euro. De handel draagt 50% van het PT-bedrag bij, de teelt de andere helft.

De Greenportatlas atlas bundelt gegevens over de Nederlandse tuinbouwcluster op het gebied van de ruimtelijke en economische situatie, ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie, de internationale concurrentiekracht en (inter)nationale positie. De atlas komt online beschikbaar voor beleidsmakers binnen overheid en bedrijfsleven, bestuurders en PR-medewerkers en is een belangrijk instrument bij de verdere ontwikkeling en positionering van de Nederlandse tuinbouwcluster. De commissie ging akkoord met een bijdrage van 21.185 euro op de totale projectkosten van 141.236 euro. Medefinanciers zijn het Rijk, provincies en gemeenten. Overheden kunnen ook medewerking verlenen aan het beschikbaar stellen van informatie over ruimtelijke ordening. De commissie vindt dat het PT verantwoordelijk is voor informatie over arbeidsmarkt, concurrentiekracht, innovatie en duurzaamheid van de tuinbouw.

De commissie stelde verder ruim 236.000 euro beschikbaar voor onderzoek naar de technische en economische haalbaarheid van het winnen van plantaardige gewasbeschermingsmiddelen uit reststromen (wortel, blad en stengel) van tomaten- en paprikaplanten. Ook vindt onderzoek plaats naar het verbeteren van de vergisting van de vezels van plantaardig restmateriaal.

Bij de reeks technische onderzoeken volgde de sectorcommissie adviezen van ondernemers uit de Programma adviescommissies. Het betreft onderzoeken voor glasgroenten (10 stuks), voor vollegrondsgroenten (19), paddenstoelen (2) en fruit (3). Het PT informeert ondernemers in de groenten- en fruitsector met een nieuwsbrief over de uitkomst van de commissievergadering. Een volledig besluitenoverzicht staat op www.tuinbouw.nl.