FNV Bondgenoten

De leden van FNV Bondgenoten in de metaal en technieksector kunnen tot 21 januari stemmen voor de inzet voor hun komende cao onderhandelingen. De onderhandelingen krijgen als motto `vaklieden verdienen beter' mee als de leden akkoord gaan.

Jan Berghuis, bestuurder FNV Bondgenoten: "De sector heeft nog last van de crisis, maar krabbelt op. Je ziet in sneltreinvaart het tekort aan vaklieden toenemen. Werkgevers schieten daarbij in een reflex door nog grotere flexschillen aan te leggen en loonmatiging te eisen. Dat gaat natuurlijk alleen maar ten koste van de aantrekkelijkheid van onze metaalsector. Wij willen dat er geïnvesteerd wordt in vaklieden, want `Vaklieden verdienen beter!'. De hoofdpunten zijn dan ook gelijk werk, gelijk loon, ook voor uitzendkrachten, behouden van koopkracht en een goede pensioenregeling en op een gezonde manier langer doorwerken."

Loonruimte van drie procent

FNV Bondgenoten ziet een loonruimte van drie procent. Twee procent voor een structurele loonsverhoging en één procent voor het verbeteren van onder andere pensioen, opleiding en behoud van werkgelegenheid.

Gelijk werk, gelijk loon

De vakbond vindt dat de cao, en vooral de afspraken over uitzendkrachten, beter nageleefd moeten worden. Bij niet naleven van de cao, moet er sprake zijn van omgekeerde bewijslast. Werkgevers die de cao niet naleven, moeten aantonen dat zij dat wel doen. De vakbond wil dat een uitzendkracht of ZZP'er die vakkracht is, hetzelfde verdient als een vaste kracht. Vaklieden dienen de zekerheid te houden op een goed pensioen.

Investeren in scholing

Om de instroom van jongeren te bevorderen in de metaal en techniek, moeten de jeugdschalen worden afgeschaft. De ontwikkeling en opleidingsfondsen hebben eerder moeten bezuinigen, om meer te investeren in vaklieden is het nodig om de O&O heffingen met twintig procent te verhogen. Om jongere en oudere werknemers een kans te geven zich te blijven ontwikkelen. Berghuis: "Dit zorgt er tegelijk voor dat mensen langer en gezond door kunnen werken en helpt het tekort aan vaklieden tegen te gaan."

Flex alleen bij ziek en piek

In de sector groeit het aantal flexkrachten sterk. Zij kunnen nauwelijks financiële verplichtingen aangaan als bijvoorbeeld een hypotheekschuld, en blijven vaak outsiders. FNV Bondgenoten vindt daarom dat flexibele contracten zoveel mogelijk beperkt moeten worden tot ziek en piek.

Stemmen

Onder de Metaal en Techniek cao werken ongeveer 330.000 werknemers bij ruim 30.000 verschillende bedrijven. De cao-onderhandelingen voor metaal & techniek starten op 16 februari. Leden kunnen hun stem tot 21 januari onder andere via de website van FNV Bondgenoten uitbrengen.