Nieuw-Vlaamse Alliantie




Samenwerking Belgische en Nederlandse marine dan toch niet op de helling

klok 15 april 2011

De Nederlandse regering verkoopt haar twee M-Fregatten, ondanks eerdere
- andersluidende - berichten, dan toch niet. De verkoop van de M-fregatten is door de Nederlandse minister van Defensie alsnog geschrapt uit zijn nieuwste beleidsbrief. N-VA-Kamerlid Bert Maertens, die minister van Defensie De Crem over deze kwestie ondervroeg in de bevoegde commissie, schat het belang van deze beslissing hoog in: "Dit is zeer goed nieuws voor onze marine. Want nu kunnen België en Nederland hun M-fregatten gezamenlijk blijven onderhouden en zo kostenefficiënt blijven werken. Een verkoop van de twee overgebleven Nederlandse fregatten zou de militaire samenwerking tussen België en Nederland sterk bemoeilijkt hebben en zou zeer nadelig geweest zijn voor onze marine."

Nederlandse verkoop alsnog afgelast

In 2007 en 2008 kocht de Belgische marine twee van de oorspronkelijk acht Nederlandse M-Fregatten, met de wederzijdse belofte om samen in het onderhoud van de fregatten te voorzien. Nederland zou twee fregatten houden en de overige verkopen. De Nederlands-Belgische logistieke samenwerking kon zorgen voor meer efficiëntie en een stevige kostenbesparing.

Enkele weken geleden lekte echter uit dat Nederland de twee laatste M-fregatten ook wilde verkopen, zo stond te lezen in het zogenaamde conceptplan van minister van Defensie Hillen. "Dat conceptplan zorgde onmiddellijk voor ongerustheid bij onze marine", zegt Bert Maertens. "Als Nederland ook zijn laatste twee M-fregatten uit omloop zou halen, zou dat zeer nadelig zijn voor onze Defensie. België zou voortaan alleen moeten instaan voor het onderhoud van de fregatten, wat het kostenplaatje plots een pak groter zou maken. Dit zou door onze marine ook ervaren worden als een precedent, dat de goede militaire samenwerking tussen beide landen mogelijk op de helling zou zetten. Dat de verkoop uiteindelijk toch niet doorgaat, is een uitstekende zaak."

Mijnenjagers

In de Nederlandse beleidsbrief Defensie staat ook dat de Nederlandse marine onderzoekt op welke manier ze de samenwerking met België (en ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) inzake mijnenbestrijdingscapaciteit op zee nog kan intensifiëren. "Ook dat juichen wij vanzelfsprekend toe", stelt Maertens. "Hoe meer samenwerking, hoe lager de kosten en hoe groter de performantie. Zeker voor een klein leger als het onze is dat van groot belang."

Het N-VA-Kamerlid zal minister van Defensie De Crem na de paasvakantie verder ondervragen over dit dossier. Auteur(s): Bert Maertens, Kamerlid Contactinfo:

Ferry Comhair, woordvoerder N-VA fracties Kamer en Senaat (a.i.) E: ferry comhair n-va be G: 0479 65 86 24