Green Deal: geen subsidie, geen belasting lokale duurzame energie

Persbericht van Co-Operatie Zuid: 'Wij krijgen

Kippen!'
Maak collectieve zelflevering mogelijk
Green Deal: geen subsidie, geen belasting collectieve zelflevering lokale duurzame energie

Amsterdam, 15 april 2011. Een bundeling van lokale duurzame energiebedrijven bestaande uit burgers, bedrijven en gemeenten wil toe naar meer eigentijdse spelregels. Hun voorstel voor een 'Green Deal', waar minister Verhagen toe oproept, kan de grootste drempel voor lokale duurzame energieopwekking voor eigen gebruik slechten. Nu betaal je namelijk energiebelasting en BTW over duurzame energie die je zelf opwekt en aan jezelf levert. Dat is raar. De heer Hugo Brouwer van het ministerie voor Economische Zaken nam namens de minister het voorstel voor de Green Deal aan uit handen van Anne Stijkel, lid van het projectteam 'Wij krijgen Kippen'. Het voorstel is onderschreven door 18 partijen, 11 ondersteunende organisaties en 6 hoogleraren.

Tijdens de uitreiking van de P-Nuts Awards 2011 kreeg Hugo Brouwer als plaatsvervanger van minister Verhagen namens een groot aantal lokale duurzame energiebedrijven een uitgewerkt voorstel voor een Green Deal aangeboden. De ondertekenaars roepen het kabinet op om samen het verschil te maken met duurzame lokale energie. Een ruimere salderingsregeling bij collectieve zelflevering neemt de barrière voor particuliere investeringen in lokale, duurzame energie voor eigen gebruik weg. De initiatieven die klaar staan om te investeren zijn goed voor 300 tot 500 megawatt: de helft van de capaciteit van Borssele, maar dan schoon en veilig. De Green Deal roept tevens op tot experimenteerruimte op basis waarvan op de langere termijn passende wetgeving gecreëerd kan worden. De ondertekenaars, waarvan velen al jaren tegen deze energieblokkade van collectieve zelflevering oplopen, koersen op een JA voor verruiming van saldering voor hun concrete zelfleveringsprojecten per 1 juli 2011.

Geen subsidie, geen belasting over zelflevering De deelnemers aan de Green Deal willen met het kabinet afspreken dat zij geen aanspraak maken op de Subsidieregeling Duurzame Energie, in ruil voor het kunnen salderen van duurzaam opgewekte energie. De schatkist loopt dan wel energiebelasting en BTW over de levering van groene stroom mis, maar de compensatie is ruim. Het wordt interessant om particulier spaargeld te investeren. De klimaatdoelstelling wordt dan zowaar gehaald (14% duurzame energie in 2020 - in 2010 stond de teller pas op 4%). Lokaal opgewekte energie zorgt ook voor verbetering van de lokale economie, geld vloeit niet weg naar het buitenland. Dat levert de Staat wel degelijk geld op: tussen de 1 en 3 miljard euro, dankzij ondermeer BTW-inkomsten uit investeringen in lokale, duurzame energie installaties, aanvullende inkomstenbelasting en minder claims op werkloosheidsuitkeringen.

Prosumeren nieuw voor de overheid
De huidige wetgeving houdt geen rekening met de mogelijkheid dat energieconsumenten ook tegelijkertijd hun eigen energieproducenten kunnen zijn: prosumenten. De Green Deal houdt in dat mede-eigenaren van een duurzame lokale installatie de elektriciteit die zij elders opwekken gewoon in mindering kunnen brengen van hun stroomverbruik thuis. Oftewel: hun aandeel in schoon opgewekte lokale energie kunnen aftrekken van hun stroomrekening.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
* [a7b7fa39-6733-11e0-bcc0-2931057d61ce.jpg&filename=logo_zwart_wij_k rijgen_kippen_619kb.jpg]

Links:
http://www.wijkrijgenkippen.nl



Razende Robot Reporter