Lichte stijging huizenprijzen en transacties

Persbericht van Woningmarktcijfers.nl

De cijfers van het eerste kwartaal vertonen een lichte stijging, zowel in prijsontwikkeling als het aantal transacties. De gemiddelde koopsom van alle verkochte woningen kwam uit op 240.100 euro, 1,4% hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2010. In de maand maart werd gemiddeld 244.700 euro voor een koopwoning betaald. Dit blijkt uit een analyse van Woningmarktcijfers.nl op basis van de kadastergegevens. Opvallend is het hogere prijsniveau in Limburg en Groningen waar een stijging van ruim 7% werd gemeten. In Drenthe en Flevoland ging de gemiddelde koopprijs met 3,8% resp. 2,7% naar beneden. De verschillen worden doorgaans veroorzaakt door het een verschil in transacties per woningtype.

Woningtransacties met 2,2% omhoog
In het eerste kwartaal werden 28.358 woningen verkocht, 2,2% meer dan in het eerste kwartaal van 2010. Op provinciaal niveau zien we ook hier forse verschillen. In Drenthe nam het aantal transacties toe met ruim 10%, in Limburg en Flevoland lag het transactievolume juist 4,9% resp. 4% onder het niveau van vorig jaar.

Geen reden voor groot optimisme
Volgens Leo van de Pas, directeur van Woningmarktcijfers.nl, bieden de aardige cijfers van het eerste kwartaal nog geen garantie voor een herstel in 2011. De verkoopcijfers van de NVM makelars over het eerste kwartaal wijzen eerder op een terugval van het aantal aktes dat de komende maanden bij de notarissen zal worden gepasseerd en welke in het tweede kwartaal door het Kadaster zullen worden verwerkt. Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.woningmarktcijfers.nl
Bijlage:
* po 201103pdf




Razende Robot Reporter