Hoogheemraadschap Delfland

Geen gekkigheid voor Delfland tijdens stormseizoen

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft een vrij rustig stormseizoen achter de rug. Het seizoen, dat loopt van 15 oktober tot 15 april, telde eigenlijk maar een grotere storm, begin november. En ook die was geen reden voor extra maatregelen.

Kijkduin Delfland is verantwoordelijk voor uw droge voeten. Dat doet Delfland onder andere door de duinen, dijken en kaden stevig te houden. Dat betekent doordacht beheer en regelmatig onderhoud. En regelmatige controle, zeker ook tijdens een storm. Want storm vormt een extra risico. Daarom mag er tijdens het stormseizoen niet aan de dijken gewerkt worden.

Bij storm kan gevaar ontstaan voor bijvoorbeeld wateroverlast of een dijkdoorbraak. Bij een hevige storm komt de calamiteitenorganisatie van Delfland in actie. Een van de maatregelen die deze organisatie kan nemen, is het uit voorzorg instellen van dijkbewaking.

Dijkleger

"Met een beperkte dijkbewaking wordt er nog geen `wacht gelopen', maar staat wel de calamiteitenorganisatie paraat", zegt Adri Bom, hoogheemraad van Delfland. "Bij een voorspelde waterstand vanaf 2,80 meter boven zeeniveau (NAP), als het water bijna aan de duinvoet staat, stellen we een volledige dijkbewaking in. En dat is echt wel eens nodig, maar gelukkig niet vaak." "Op zo'n moment richten we op het hoofdkantoor van Delfland een crisiscentrum in. En vanuit twee actiecentra in Kijkduin en Vlaardingen patrouilleren we dan langs de kust en Delflandsedijk om te controleren op schade en mogelijke wateroverlast."

Juiste ingrediënten

Dit jaar lag het aantal stormen tijdens het stormseizoen laag. Stefan Loosen, die voor Delfland bij team Onderhoud Waterkering en Watergangen werkt, vertelt: "We hebben jaren gehad dat het stormseizoen soms wel vijf à zes grote stormen telde. Maar de afgelopen jaren is het betrekkelijk rustig. Zoals ook dit jaar. Dat heeft ermee te maken dat een aantal factoren dan toevallig niet samenkomt. Flinke wind en springtij tegelijk is voor Delfland altijd reden om extra alert te zijn, hoe goed de duinen, dijken en kaden ook zijn."