Wetterskip Fryslân

jaarrekening 2010 positief af

Wetterskip Fryslân sluit jaarrekening 2010 positief af

vrijdag, 15 april 2011
Voor Wetterskip Fryslân is het jaar 2010 financieel positief afgesloten met een resultaat van 2,9 miljoen euro. Dit positieve resultaat is voornamelijk veroorzaakt door een hogere belastingopbrengst. De WOZ-waarden vielen in 2010 hoger uit dan de raming van het waterschap. Daarnaast is bewust gestuurd op besparing. Door slimmer werken en aanbestedingen is geld bespaard. Verder hoefden subsidies deels niet te worden uitbetaald en kon een aantal werkzaamheden niet worden uitgevoerd door verschillende omstandigheden, waaronder het winterweer. Ook zijn investeringen in grootschalige en complexe integrale projecten achtergebleven.

Na de wettelijke onttrekkingen en toevoegingen aan de diverse bestemmingsreserves blijft er 2,9 miljoen als positief resultaat over. Dit geld wordt voor het grootste gedeelte toegevoegd aan de algemene reserves en bestemmingsreserve. Teveel geheven belasting wordt in 2012 via een korting op het tarief teruggegeven aan de burger.

Effecten economische crisis merkbaar

De oorzaak dat investeringsprojecten achterblijven ligt in de complexiteit van deze projecten, doordat de voortgang afhankelijk is van talloze samenwerkingspartners en externe factoren. De effecten van de economische crisis laten zich hier gelden. Zo is het waterschap voor grondaankoop voor omvangrijke oever- en kadeprojecten afhankelijk van derden. Het Dagelijks Bestuur van Wetterskip Fryslân maakt zich zorgen dat deze tendens zich de komende jaren voortzet.

Hogere WOZ-waarde

De oorzaak van de hogere opbrengst voor de categorie gebouwd is een hogere WOZ-waarde dan waarmee in de begroting rekening was gehouden. Daarnaast zijn er meer aanslagen opgelegd dan het bedrag waarmee aan het eind van 2009 rekening werd gehouden, omdat in 2010 een volledigheidscontrole is uitgevoerd.

Gerealiseerd in 2010

In 2010 heeft Wetterskip Fryslân veel projecten afgerond. Zoals bijvoorbeeld de zeekering in Harlingen. Met de afronding daarvan zijn alle zeekeringen in Nederland op deltahoogte gebracht. De capaciteit van het Hooglandgemaal is vergroot, waarmee dit gemaal klaar is voor de toekomst. De eerste paal voor het bezoekerscentrum bij het Woudagemaal is geslagen. Het waterbeheerplan 2010 - 2015 is vastgesteld en de uitvoering is volop in gang gezet. Hieronder vallen bijvoorbeeld de gebiedsgerichte integrale waterplannen en de aanleg van natuurvriendelijke oevers. De Demosite op de RWZI Leeuwarden is geopend voor innovatief onderzoek op het gebied van afvalwaterzuivering. Er is begonnen met de aanleg van een duurzaam en innovatief sanitatiesysteem in woonwijk Noorderhoek in Sneek. Dit sanitatiesysteem is gebaseerd op gescheiden inzameling en behandeling van afvalwater.