Universiteit Leiden

Langstudeerdersboete een jaar uitgesteld

De langstudeerdersboete is een jaar uitgesteld. Dat blijkt uit de brief van die minister Marja van Bijsterveldt en staatssecretaris Halbe Zijlstra (OCW) aan de Tweede Kamer hebben gestuurd op 13 april. Tijdens het debat in de Tweede Kamer op 14 donderdag hebben de oppositiepartijen om afstel gevraagd, maar de staatssecretaris was verder niet bereid â nog enige concessie te doenâ.

Bezuiniging nog van kracht

De huidige student heeft door het uitstel nu nog de tijd om de mogelijke achterstand in te halen. Ook de korting op de universiteiten van circa 190 miljoen zal in 2012 in plaats van 2011 worden ingevoerd. OCW blijft, ondanks het uitstel, vasthouden aan het bezuinigingsplan.

Manifest

De universiteiten blijven van mening dat de voorgenomen bezuinigingen een desastreus effect zullen hebben op de onderwijskwaliteit en de door iedereen gewenste vermindering van de studie-uitval. In een manifest van de VSNU uiten ruim 2000 professoren hun zorg om de voorgenomen plannen.

Ziekte

Oppositiepartijen SP, D66 en GroenLinks maakten zich tijdens het Kamerdebat op 14 april grote zorgen om de positie van onder anderen deeltijdstudenten, topsporters, studenten die kampen met ziekte en studenten met een bestuurlijke functie. Die zouden door de boete in het gedrang kunnen komen. Ook zou de maatregel juridisch niet haalbaar zijn omdat deze tornt aan het beginsel van rechtszekerheid en omdat de maatregel in strijd zou zijn met internationale afspraken.

Juridisch haalbaar

Zijlstra benadrukte dat de boete volgens hem juridisch wel haalbaar is. Daarnaast maakt hij alleen een uitzondering op de maatregel voor leerlingen met een lichamelijke aandoening als bijvoorbeeld reuma, astma, slechthorendheid of dyslexie. Hij is vooralsnog niet van plan daar een categorie aan toe te voegen.

Reactie rector

Paul van der Heijden "We zijn blij met het uitstel, maar de ontevredenheid en zorgen over de gevolgen van de bezuinigingen voor onze universiteit blijven bestaan. We zijn pas echt opgelucht bij afstel. Voor deze kortingsplannen die van invloed zijn op de kwaliteit van ons onderzoek en onderwijs zijn ook alternatieven te bedenken. Het wachten is nu op de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer."