Ingezonden persbericht


Commissie Onderzoek Zedenzaak Amsterdam

P E R S B E R I C H T

Commissie Gunning: "Twee paar ogen op de groep, betere screening van medewerkers en risicosignalen bundelen."

BETROKKENEN KINDEROPVANG ONVOLDOENDE INGESTELD OP VOORKOMEN SEKSUEEL MISBRUIK

Amsterdam, 15 april 2011 - De kinderopvangsector is in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor zijn kwaliteit en voor de veiligheid van kleine kinderen. Iedere directeur van een kinderdagverblijf is daarop aan te spreken. In de Amsterdamse Zedenzaak hebben de bij kinderopvang betrokken instellingen en overheidsinstanties zowel in hun eigen taakuitoefening als in de onderlinge samenwerking steken laten vallen. Het risico van seksueel misbruik van kinderen kreeg in de dagelijkse praktijk minder aandacht dan nodig is. Risicosignalen werden daardoor onvoldoende opgevangen en bijeengebracht. Dit zijn de belangrijkste bevindingen van de Commissie Onderzoek Zedenzaak Amsterdam (commissie Gunning).

De aanbevelingen in het rapport van de commissie zijn erop gericht de ontdekking van seksueel misbruik in de toekomst zo min mogelijk aan het toeval over te laten. Voorop staat dat iedere betrokkene, of het nu gaat om de kinderdagverblijven zelf, de Inspectie Kinderopvang, de gemeente (als handhavende instantie) of de hulpverlenende instellingen, de richtlijnen en protocollen moet naleven. Belangrijk daarbij is een striktere interpretatie en aanscherping van de voorgeschreven beroepskracht-kind-ratio, zodat in kinderdagverblijven altijd twee volwassenen de kinderen in een groep kunnen zien of horen. Ook pleit de commissie voor meer hoger opgeleiden in de sector en een betere screening van nieuwe medewerkers. Een centrale rol in het bijeenbrengen en beoordelen van signalen van seksueel misbruik ligt bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling. Toezicht en handhaving door GGD's en gemeenten moeten krachtiger. Kinderopvang is bovendien niet alleen een faciliteit ten behoeve van ouders, maar vooral ook een omgeving waar kleine kinderen zich kunnen ontplooien.

Verhoging kwaliteit
Gunning: " Nederland vindt zorg voor jonge kinderen belangrijk. We zijn bereid 3 miljard euro aan de kinderopvang te besteden. Daarom zouden ouders in ons systeem van marktwerking eigenlijk alleen een keuze moeten hebben tussen goede en heel goede kinderdagverblijven." De voorgestelde maatregelen om de veiligheid van kinderen te vergroten, verhogen tegelijk de kwaliteit. En omgekeerd verwacht de commissie dat kinderdagverblijven die de kwaliteit op orde hebben, ook alerter zijn op de veiligheid. "Overigens zijn wij in ons onderzoek gelukkig ook heel veel goede kinderdagverblijven tegengekomen," aldus Gunning.

Gemiste kans
De commissie ziet het als een gemiste kans dat de diverse interne meldingen bij de directie van 't Hofnarretje, de melding bij de politie door twee moeders in 2008 over seksueel grensoverschrijdend gedrag en de melding van een ex-medewerker in 2009 bij Meld Misdaad Anoniem niet hebben geleid tot een eerdere verdenking en daarmee strafrechtelijk onderzoek. Cruciaal is dat het management van kinderdagverblijven bij dergelijke gebeurtenissen en vermoedens er alles aan doet om de feiten boven water te krijgen en geen open einden te laten bestaan.

Bewustwording
De commissie richt zich met haar aanbevelingen tot alle betrokkenen bij de kinderopvang. Ouders hebben daarnaast een extra verantwoordelijkheid bij de keuze voor een oppas thuis. De aanbevelingen zijn niet alleen relevant als het gaat om seksueel misbruik, maar ook als het gaat om kindermishandeling of andere veiligheidsrisico's. Ook kunnen ze van nut zijn voor andere sectoren waarin kinderen centraal staan, zoals zwembaden, sportverenigingen en scholen. De commissie hoopt dat veel mensen die met kinderen werken het rapport zullen lezen. "Seksueel misbruik van kleine kinderen in kinderdagverblijven mag dan zeldzaam zijn, toch zijn wij met de Amsterdamse zedenzaak met de neus op de feiten gedrukt. Bewustwording van risico's die kinderen kunnen lopen helpt iedereen alerter te zijn en het werk nog beter te doen," aldus Gunning.

De onafhankelijke commissie Gunning werd direct nadat de zedenzaak aan het licht was gekomen ingesteld door de Burgemeester van Amsterdam, mr. Eberhard van der Laan, met als opdracht te onderzoeken hoe de zedenzaak kon plaatsvinden en welke lessen eruit kunnen worden getrokken. De commissie wordt gevormd door universiteitshoogleraar van de Universiteit van Amsterdam en voorheen bestuursvoorzitter van het AMC prof. dr. Louise Gunning-Schepers (voorzitter), voormalig vice-president van de Rechtbank Amsterdam mr. Evelien van Schaardenburg-Louwe Kooijmans en emeritus hoogleraar strafrechtwetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam prof. dr. Jan Naeyé.




Ingezonden persbericht