Bart Roep wint prijs voor baanbrekend diabetesonderzoek

Persbericht van Diabetes Fonds Nederland

Amersfoort, 15 april 2011

Bart Roep wint prijs voor baanbrekend diabetesonderzoek

- Een man met een missie: genezing van diabetes type 1

Op donderdag 14 april kreeg prof. dr. Bart Roep in Utrecht de Corona-Gallina Onderzoeksprijs uitgereikt. Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum doet sinds eind jaren '80 baanbrekend onderzoek naar hoe diabetes type 1 ontstaat. Een vakkundige jury onder leiding van prof. dr. Christine Mummery koos Roep uit drie genomineerde wetenschappers.

Roep en zijn onderzoeksteam kijken vooral naar wat er in het afweersysteem misgaat, het startpunt van diabetes type 1. Ze zijn nu dicht bij manieren om diabetes type 1 te voorkomen en genezen.

Roep: "Al duizenden jaren kunnen mensen alleen de symptomen van diabetes type 1 behandelen. Het is nu tijd om de oorzaak van de ziekte zelf aan te pakken. We zijn uit het niets begonnen, we hebben onszelf een vraag gesteld die bij voorbaat onoplosbaar leek. Maar we hebben hem toch opgelost. En doordat we weten wat een rol speelt bij het ontstaan van diabetes type 1, kunnen we dat nu daadwerkelijk vertalen naar een therapie. Het is voor mij een persoonlijke queeste, een levensdoel geworden, om diabetes type 1 te genezen." Het Diabetes Fonds financierde (en financiert nog steeds) een belangrijk deel van Roeps onderzoek.

Over de prijs

De Corona-Gallina Onderzoeksprijs is dé prijs voor de wetenschapper die op een verrassende en onderscheidende manier fundamenteel onderzoek heeft gedaan naar diabetes. De prijs van 50.000 euro dient als stimulans voor verder wetenschappelijk diabetesonderzoek. De geldprijs is beschikbaar gesteld door de Stichting Corona-Gallina, opgericht door een bevlogen donateur van het Diabetes Fonds, dat werkt aan oplossingen voor diabetes. Met wetenschappelijk onderzoek, want dat is de basis voor betere behandelingen. Daarvoor zamelt het Diabetes Fonds geld in.

Links:
http://www.diabetesfonds.nl/onderzoeksprijs



Razende Robot Reporter