Nederlandse Vereniging van Journalisten

NUV-uitgevers willen Sanoma volgen

donderdag 14 april 2011

Meer uitgevers hebben plannen om hun overeenkomsten met freelancers op de schop te nemen. Tegenover vaksite Mediafacts stelt jurist bij het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) Michiel Kramer dat hij 'signalen opvangt' dat NUV-leden de huidige regelingen rond hergebruik willen aanpassen.

Sanoma besloot eind vorig jaar afspraken aan te scherpen, zodat materiaal (ook in het verleden geproduceerd) binnen Sanoma Groep gratis kan worden hergebruikt. Onder bepaalde omstandigheden kan, na instemming, het materiaal ook aan derden beschikbaar worden gesteld. Wie na 1 december 2010 opdrachten aannam van Sanoma, stemde automatisch in met de nieuwe regeling.

Kramer meldt dat binnen het NUV ook andere uitgevers overwegen om - al dan niet op termijn - hun contracten aan te passen onder invloed van de technologische ontwikkelingen. Volgens Mediafacts zullen de voorwaarden, net als bij Sanoma, eerder verscherpt dan versoepeld worden. Uitgevers zien zich volgens de uitgave namelijk met dezelfde technologische uitdagingen geconfronteerd: meer online en een keur aan mobiele platforms.

Het feit dat de freelancer voor toekomstig hergebruik niet apart wordt vergoed is belangenverenigingen een doorn in het oog. Het is daarbij niet genoeg als nieuwe voorwaarden juridisch goed zijn afgetimmerd, vindt secretaris Freelance Patrick Holleman van de Nederlandse Verenging van Journalisten (NVJ). "Wij zullen pleiten voor het nemen van verantwoordelijkheid", aldus Holleman. De NVJ deed eind vorig jaar Sanoma al enkele suggesties voor de regeling.

Sanoma en eventueel andere uitgevers die hun voorbeeld willen volgen, vinden het NUV achter zich. "Een freelancer schrijft niet meer alleen voor de gedrukte uitgave van een blad, maar voor alle (digitale) verschijningsvormen daarvan. De rechten moeten natuurlijk wel goed geregeld worden, en dat is nu juist wat Sanoma beoogt te doen. Iedere freelancer die voor een blad van Sanoma gaat schrijven weet waarvoor zijn of haar werk gebruikt gaat worden", aldus Kramer.