Veilig Amsterdam

veiliger

---

Amsterdam Centrum opnieuw veiliger

15 april 2011

Stadsdeel Centrum is in 2010 opnieuw veiliger geworden. Dit blijkt uit de jaarlijkse monitor Veiligheidsplan Amsterdam Centrum over 2010. De objectieve veiligheidsindex is met 23% verbeterd van 117 (relatief onveilig) in 2007 tot 90 (relatief veilig) in 2010. Hiermee volgt het centrum de trend in geheel Amsterdam waar de objectieve veiligheid flink is verbeterd.

De objectieve veiligheid is sterk verbeterd op Burgwallen Oude Zijde, Burgwallen Nieuwe Zijde, Nieuwmarkt- en Lastagebuurt en Weesper- en Plantagebuurt. In de Weteringschansbuurt en Grachtengordel Zuid, waar de uitgaanspleinen Rembrandtplein en Leidseplein onder vallen, zijn de doelstellingen uit het veiligheidsplan nog niet gehaald.

Om de veiligheid op de uitgaanspleinen te verbeteren is een aanpak ontwikkeld tegen uitgaansgeweld, vastgelegd in het actieplan Veilig Uitgaan. Ook hebben de betrokken partijen op de pleinen afspraken gemaakt. Voorbeelden daarvan zijn trainingen van horecapersoneel voor de omgang met lastige klanten, intensievere samenwerking tussen portiers en politie en het vergemakkelijken van aangifte door horecabeveiligers.

De aanpak van drugsgerelateerde overlast en straatcriminaliteit heeft geleid tot een verdere verbetering van de veiligheid. De groep actieve veelplegers is sterk gereduceerd door een betere balans tussen repressie en zorg voor deze -vaak verslaafde- veelplegers. Bewoners en ondernemers in de buurt bevestigen een veel rustiger straatbeeld.

Er is een flinke afname van het aantal criminele jongeren uit het centrum en meldingen van jeugdoverlast bij de politie. Een aantal locaties voor is aantrekkelijk voor jeugd, waardoor het aantal jeugdgroepen nagenoeg gelijk is gebleven. Op deze locaties komen veel jongeren samen die voor omwonenden overlast veroorzaken. De overlast op deze locaties wordt verder aangepakt, onder meer door de inzet van straatcoaches.

De veiligheidsmonitor meet de doelstellingen uit het Veiligheidsplan Amsterdam Centrum 2007-2010, dat is opgesteld door de subdriehoek (bestaande uit vertegenwoordigers van stadsdeel Centrum, de gemeente, politie en het openbaar ministerie) met daarin de prioriteiten voor het veiligheidsbeleid. Deze monitor wordt jaarlijks uitgebracht.

Meer informatie

Veiligheidsindex nieuwe stadsdelen
Regionale Veiligheidsrapportage 2010

---