BASF

Volgende stap in R&D-samenwerking tussen AVEBE en BASF Plant Science

Gezamenlijk persbericht

Foxhol, Nederland en Limburgerhof, Duitsland - 15 april 2011. De aardappelzetmeelfabrikant AVEBE en plantenbiotechnologiebedrijf BASF Plant Science bevestigen vandaag een volgende stap te zullen zetten in de wederzijdse samenwerking om te komen tot de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde amylopectine zetmeelaardappelenrassen. BASF Plant Science verkrijgt de genetisch gemodificeerde amylopectine zetmeelaardappel Modena in eigendom. Modena is ontwikkeld door AVEBE en bevindt zich momenteel in het goedkeuringsproces voor commercieel gebruik in Europa.

Gerben Meursing, Managing Director Commerce van AVEBE zegt dat "AVEBE door de samenwerking met BASF Plant Science in staat is de commercialisering van de kennis op het gebied van plantenbiotechnologie uit te breiden. Het potentieel van positieve effectten op het milieu tijdens de teelt wordt beter toegankelijk waarbij genetisch gemodificeerde variëteiten ook nog eens leiden tot een hogere opbrengst per hectare. Alle belanghebbenden in de waardeketen voor aardappelzetmeel zullen profiteren van deze stap."

"Dit besluit is een logische vervolgstap in onze samenwerking met AVEBE," zegt Marc Ehrhardt, Senior Vice President bij BASF Plant Science. "Modena is een innovatieve en concurrerende variëteit die ons bestaande portfolio van amylopectine zetmeelaardappelen perfect aanvult. Modena draagt bij aan een betere concurrentiepositie voor de Europese zetmeelaardappelboeren omdat amylopectine aardappelzetmeel voor de gehele sector breder verkrijgbaar wordt."

In december kondigden beide bedrijven al aan van plan te zijn hun competenties te bundelen voor de ontwikkeling van amylopectine zetmeelaardappelen. De samenwerking begon met de ontwikkeling van een zetmeelaardappel resistent tegen phytophthora. Binnen de Europese aardappelindustrie is phytophthora een ernstig probleem.

Over genetisch gemodificeerde amylopectine zetmeelaardappelen

Conventionele aardappelen bevatten zowel amylose als amylopectine zetmeel. In veel technische toepassingen, zoals in de papier, textiel and kleefstoffen industrie is alleen het amylopectine zetmeel van belang. De twee zetmeelcomponenten scheiden is niet economisch en milieu onvriendelijk. Nadat het gen voor de productie van amylose is geblokkeerd, produceert de amylopectine zetmeelaardappel alleen nog amylopectine zetmeel en levert aldus een bijdrage aan het reduceren van het gebruik van hulpbronnen, energie en kosten.

Over AVEBE

AVEBE is `s-werels grootste aardappelzetmeel onderneming. Het bedrijf ontwikkelt en vermarkt toepassingen op basis van zetmeel voor de voedings-, diervoeding, papier, bouw textiel en kleefstoffen industrie. Aardappelzetmeel is een duurzame grondstof met unieke eigenschappen en grote mogelijkheden op het gebied van innovatie. AVEBE wil deze mogelijkheden benutten en aldus waarde creëren voor haar klanten door middel van verbeterde zetmeeltoepassingen en de ontwikkeling van nieuwe zetmeel ingrediënten om zodoende de producten van haar klanten te vernieuwen. AVEBE is werkzaam in de hele wereld met ca. 1300 werknemers en heeft productie locaties in Nederland, Duitsland en Zweden. Voor meer informatie, bezoek www.avebe.com.

Over BASF Plant Science

BASF Plant Science - een onderdeel van BASF groep - is één van de leidende bedrijven in de wereld waar het gaat om innovatieve oplossingen op het gebied van plantenbiotechnologie en de landbouw.

Vandaag helpen zo'n 700 werknemers telers om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar een verhoogde productiviteit in de landbouw alsmede een gezondere voeding voor mens en dier. BASF Plant Science heeft een ongeëvenaard gen identificatie techniek ontwikkeld dat zich richt op variëteiten met een verbeterde opbrengst en een hogere kwaliteit in gewassen zoals maïs, soja en rijst. BASF Plant Science vermarkt haar producten samen met partners in de gewaszaden industrie. Voor meer informatie, bezoek www.basf.com/plantscience.

Over BASF

BASF is de wereldwijde nummer 1 in de chemie - The Chemical Company.

Haar productportfolio strekt zich uit van chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingproducten en fijnchemicaliën tot olie en gas. Als betrouwbare partner ondersteunt BASF haar klanten in vrijwel alle sectoren om succesvol te zijn. Met hoogwaardige producten en intelligente oplossingen speelt BASF een belangrijke rol in het vinden van antwoorden op wereldwijde uitdagingen zoals klimaatbescherming, energie-efficiëntie, voeding en mobiliteit. BASF heeft in 2010 een omzet van circa 63.9 miljard euro gehaald en telde aan het eind van datzelfde jaar ongeveer 109.000 medewerkers. BASF is genoteerd op de aandelenbeurzen van Frankfurt (BAS), Londen (BFA) en Zurich (AN). Meer informatie over BASF vindt u op het internet op www.basf.com of in de Social Media Newsroom op newsroom.basf.com.

Meer informatie

BASF Nederland B.V.

Dessa Langevoort

+31 (0)26 377 73 78
dessa.langevoort@basf.com

BASF Plant Science

Peter Gräve
Tel: +49 621 60 28 752
E-mail: peter.graeve@basf.com

AVEBE

Alexander Duyndam
Tel: +31 70 318 44 44
E-mail: Alexander.Duyndam@AVEBE.com