Veilig Verkeer Nederland

Technasium TOP Award: veiliger fietsen dankzij techniek

vrijdag, 15 april 2011

In opdracht van VVN ontwerpen technasiumleerlingen een slim systeem dat voorkomt dat jongeren met z'n drieën naast elkaar fietsen. De opdracht wordt in competitieverband uitgevoerd. Vandaag en morgen vindt de landelijke finale plaats waarin tien teams strijden om het beste systeem en de Technasium TOP Award.

Drie is te veel

Met meer dan twee mensen naast elkaar fietsen is verboden. Het leidt tot irritatie bij andere weggebruikers en tot gevaarlijke situaties. Daarom vraagt VVN technasiumleerlingen een systeem te ontwikkelen dat het met zijn drieën naast elkaar fietsen voorkomt. VVN denkt aan een systeem op de fiets dat op de één of andere manier ingrijpt als drie mensen naast elkaar fietsen.

Vaktaal en vaardigheden

Tijdens de finale in Utrecht maken de teams in twaalf uur een virtuele weergave van hun systeem én bouwen ze een werkend demonstratiemodel. Daarbij krijgen ze hulp van techniektalenten van bedrijven en ROC's. In de finale geven de teams een korte demonstratie en toelichting. De jury beoordeelt het product en het proces. Zij kijkt onder andere naar het demonstratiemodel, de presentatie, onderbouwing, gebruikte vaktaal en vaardigheden.

Uitreiking award

De winnaar van de Technasium TOP Award 2011 krijgt zaterdagmiddag 16 april de prijs uitgereikt door acteur Vincent Moes, bekend van de tv-serie Spangas. De jury bestaat uit Roel Martens van Fontys Pedagogisch Technische Hogeschool, Mecheline Leijten van Stichting Technasium en Kirsten Knol van VVN.

Het Technasium is in 2003 ontstaan en richt zich op havo- en vwo-scholen met de nadruk op bètaonderwijs. Inmiddels hebben 58 scholen zich aangesloten bij deze formule en wordt er veel succes geboekt. Dit jaar wordt de Technasium TOP Award voor het vierde achtereenvolgende jaar uitgereikt.