Gemeente Leudal


Nieuws

Beheer openbaar groen gestuurd op beeldkwaliteit

Door de gemeente is een beeldbestek opgesteld voor het onderhoud van het openbaar groen (uitgezonderd de bomen). In 2011 wordt het beheer en onderhoud van het openbaar groen uitgevoerd conform dit beeldbestek. Kenmerkend voor een beeldbestek is het gebruik van beelden en omschrijvingen van beelden. In onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een `Beeldmeetlat' weergegeven. Deze beeldmeetlat heeft betrekking op het onkruid in plantsoenen. De kwaliteitsniveau in de gemeente Leudal komt overeen met kwaliteitsniveau A.

Tot 2010 werd het onderhoud uitgevoerd op basis van een frequentiebestek. In een frequentiebestek zijn de werkzaamheden en het aantal keren per jaar dat de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden opgenomen. Op deze wijze kon het dus voorkomen dat tijdens een groeizame periode de aannemer zich houdt aan het bestek, maar door bijvoorbeeld explosieve onkruidgroei er toch sprake was van een onacceptabel beeld.

De werkzaamheden welke regelmatig uitgevoerd moeten worden, zoals schoffelen en grasmaaien, zijn op basis van een vastgestelde beeldkwaliteit in het beeldbestek opgenomen. De aannemer moet dan altijd voldoen aan deze beeldkwaliteit. Voor de werkzaamheden welke 1 tot 3 keer per jaar voorkomen, zoals het knippen van hagen en snoeien van beplantingen, zijn echter het aantal beurten in het bestek opgenomen. Deze werkzaamheden moeten daarnaast vaak in een bepaalde periode uitgevoerd worden en de beeldkwaliteit hiervan is vaak moeilijker te omschrijven.

De toezichthouder van de gemeente Leudal controleert of de aannemer voldoet aan de gewenste beeldkwaliteit. De gemeten beeldkwaliteit komt niet altijd overeen met het kwaliteitsgevoel. Het gevoel wordt mede veroorzaakt door inrichting, sfeer en gebruik.

Door het uitvoeren van het groenonderhoud op basis van een vastgestelde beeldkwaliteit kan de aannemer zelf bepalen wanneer hij waar en welke maatregelen (zoals schoffelen) moet uitvoeren om aan de beeldkwaliteit te voldoen. Dit kan betekenen dat in een bepaalde straat een aantal plantsoenen op een bepaald moment wel geschoffeld worden en enkele plantsoenen worden overgeslagen. Afhankelijk van onder andere de weersomstandigheden (temperatuur/neerslag) en het actuele onderhoudsniveau (onder andere de mate van onkruidgroei) bepaald de aannemer zelf of hij een plantsoen schoffelt. De plantsoenen welke worden overgeslagen voldoen dan toch nog aan de vastgestelde beeldkwaliteit.

beeldbestek