Politiebond ACP

Reorganisatie Zaanstreek-Waterland onrechtmatig

Het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) heeft onlangs een zogenoemde pre-toets reorganisaties ingesteld. Hierbij worden reorganisatieplannen van korpsen getoetst aan de noodzaak en wenselijkheid ervan in relatie tot de invoering van het nationaal politiebestel. De ACP ontvangt echter signalen van leden dat er desondanks veel wijzigingen worden doorgevoerd in de korpsen. De volgens de ACP onrechtmatige reorganisatie in Zaanstreek-Waterland is daar een voorbeeld van.

De pre-toets reorganisaties betekent formeel dat reorganisaties van de regionale korpsen, het KLPD, de vtsPN en de Politieacademie die voor 22 februari 2011 zijn aangemeld, worden getoetst op toekomstbestendigheid. Reorganisaties die na 22 februari 2011 zijn aangemeld, kunnen alleen doorgang vinden als deze kleinschalig zijn. De ACP staat volledig achter het besluit van het ministerie van V&J. Het getuigt immers niet van goed werkgeverschap om politiecollega's het risico te laten lopen meerdere malen met de gevolgen van reorganisaties geconfronteerd te worden.

Kleinschalig

Signalen van ACP-leden laten zien dat er korpsen zijn die toch wijzigingen doorvoeren. Het begrip `kleinschalig' wordt hierbij vermoedelijk als `legitieme reden' opgepakt om alsnog bewegingen in gang of voort te zetten. In Zaanstreek-Waterland is een korpsbrede beweging gaande onder de naam: `Focus in blauw'. Onderdeel hiervan of gekoppeld hieraan is de vorming van een nieuw type informatiehuishouding. Het plan hanteert de korpsvisie en het korpsstrategisch programma als norm. In het document stelt het korps dat gezien de landelijke ontwikkelingen (LFNP en politiebestel) een reorganisatie waarschijnlijk niet meer tot de mogelijkheden zal behoren. Naast onder meer pilots, doe-alsof-fases en voorsorteringen, ziet de ACP echter een nieuwe variant op reorganisaties ontstaan, de `administratieve wijziging'.

Gevolgen politiemedewerkers

Het korps Zaanstreek-Waterland stelt dat er met dit onderdeel van `Focus in blauw' fysiek niets verandert en dat het voor het personeel geen gevolgen heeft. De ACP bestrijdt dit. De ACP heeft nog niet eerder meegemaakt dat structuurwijzigingen en reorganisaties geen gevolgen hebben voor de arbeidsomstandigheden van medewerkers. Daarnaast concludeert het korps dat dit onderdeel van `Focus in blauw' geen reorganisatie betreft en dat daarom ook geen pre-toets nodig is. De eerste kwalificatie komt echter toe aan de reorganisatieadviescommissie en de tweede kwalificatie is aan de minister van V&J.

Eigen norm

De ACP constateert met verbazing dat korpsen, met dit soort stappen, blijven toetsen op eigen norm en organisatiestructuur en blijven voorsorteren op organisatievormen, waarvan niet vaststaat of die houdbaar zijn. Gevolgen voor personeel zijn er altijd. Uit een document, dat de ACP ter beschikking is gesteld, blijkt dat de korpsleiding in Zaanstreek-Waterland er alles aan doet om de formele kant afgedekt te krijgen. Daarbij is vermeend bedrijfsbelang topprioriteit en blijkt personeelsbelang zeer ondergeschikt.

Goed werkgeverschap

De ACP heeft van haar leden vernomen dat de onrust over een reorganisatie, of wat daarop lijkt, in veel korpsen groot is. Korpsen blijven toetsen aan de eigen norm, maar vergeten dat de grote landelijke ontwikkelingen al veel van de politiecollega's vergen. De ACP doet dan ook een beroep op het gezond verstand en de werkgeverszin van korpsleidingen. Zij roept hen op de onrust bij het personeel weg te nemen door te stoppen met allerlei last-minute oplossingen, waarvan de houdbaarheid twijfelachtig is.

Code blauw

In de korpsen werd in 2008 de beroepscode `code blauw' geĂŻntroduceerd. Respect, transparantie, verantwoordelijkheid, betrokkenheid, betrouwbaarheid, rechtvaardigheid en balans zijn de kernthema's die leidend moeten zijn voor het integer handelen van politiemensen en de organisatie. Deze waarden sluiten nauw aan bij de kernwaarden van de ACP. De ACP roept het korps Zaanstreek-Waterland hierbij dan ook op vooral vanuit deze thema's hun reorganisatiedrift nog eens tegen het licht te houden en vanuit het oogpunt van balans hierin een heroverweging te maken. De ACP zal de bewegingen in Zaanstreek-Waterland bespreken met minister Opstelten en zich sterk maken voor de belangen van de politiecollega's in deze regio en de rest van het land.

---