Gerechtshof Den Haag


Haagse hof veroordeelt verdachte voor moord op vastgoedhandelaar

Den Haag , 15-4-2011

Het gerechtshof in Den Haag heeft op 15 april 2011 een man veroordeeld voor het plegen van moord op de vastgoedhandelaar Victor 't Hooft en verboden vuurwapenbezit. De 43-jarige verdachte heeft een gevangenisstraf van 15 jaren opgelegd gekregen. Het hof heeft een 30-jarige medeverdachte vrijgesproken van het medeplegen van moord wegens gebrek aan bewijs.

Het hof heeft in de strafzaak tegen R.J.P. en medeverdachte L.S. uitspraak gedaan. P. wordt beschuldigd van moord op de vastgoedhandelaar Victor't Hooft en verboden vuurwapenbezit. Hij zou op 7 november 2007 de woning van 't Hooft zijn binnengegaan en hem daar met enkele kogelschoten hebben gedood. 't Hooft's echtgenote was daarbij aanwezig.

P. heeft altijd ontkend de schutter te zijn geweest. In eerste instantie is hij door de rechtbank in Den Haag na een eis van 20 jaren gevangenisstraf vrijgesproken. De officier van justitie heeft tegen die vrijspraak hoger beroep ingesteld.

Het gerechtshof is tot een veroordeling gekomen.

Op de plaats van het delict zijn meerdere DNA-sporen gevonden die matchen met het DNA van de verdachte. De sporen zijn gevonden op de overjas die het slachtoffer aanhad en op een pistool, een geluiddemper, kogels en patroonhulzen die allen op de plaats van de moord zijn aangetroffen. Deze sporen zijn delictgerelateerd. Bovendien heeft de verdachte geen redelijke verklaring gegeven voor de herkomst van deze sporen. De verdachte heeft tijd en gelegenheid gehad om het feit te plegen. De twee scenario's van (in)directe overdracht van DNA van de verdachte die door de verdediging zijn gesuggereerd om een verklaring te geven voor diens DNA, zonder dat hij daar zelf aanwezig zou zijn geweest, zijn na nader onderzoek door het hof terzijde geschoven.

De advocaat-generaal heeft in hoger beroep 20 jaar gevangenisstraf geëist. Het hof heeft P. veroordeeld tot 15 jaren gevangenisstraf. De medeverdachte, die als mededader van de moord werd beschuldigd, is door het hof wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Ook de rechtbank had hem vrijgesproken.