Uitspraak Commissariaat voor de Media klap in gezicht lokale omroepen

Persbericht van OLON

De Nederlandse publieke lokale omroepen ervaren de uitspraak die het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft gedaan over een handhavingsverzoek van lokale omroep Schagen FM als een klap in het gezicht. Schagen FM had het Commissariaat voor de Media verzocht een uitspraak te doen over de onredelijk hoge kosten die kabelexploitant Ziggo in rekening brengt voor de aanlevering van het digitale signaal van de lokale omroep. Het CvdM besloot echter op 14 april hier helemaal niets tegen te doen.

De OLON, de branchevereniging van de lokale omroepen, noemt de uitspraak van het CvdM onbegrijpelijk. "Het oordeel van het CvdM houdt in de praktijk in dat nagenoeg alle lokale omroepen definitief onbereikbaar worden voor de kijker en luisteraar die massaal overstapt op een digitaal kabelpakket", zegt voorzitter Martijn Vroom. "Ziggo vraagt de lokale publieke omroep 3.500 euro 'entree-fee' en ook nog een honderdje of vier per maand als contributie. Dat is onbetaalbaar, helemaal als je je realiseert dat 40 procent van de lokale publieke omroepen nul (0) euro krijgt van hun gemeente. Terwijl er dus wel 1,30 euro per huishouden als voormalige omroep-bijdrage naar die gemeenten toegaat. Deze situatie is werkelijk ongehoord."

De uitspraak van het CvdM betekent volgens de OLON dat de verplichte doorgifte die voor alle publieke omroepen is geregeld in de Mediawet voor de lokale omroepen een lege huls is. In het analoge tijdperk konden lokale omroepen zelf kiezen op welke wijze en met welke apparatuur ze het signaal aanleverden in voldoende kwaliteit. Nu legt Ziggo eenzijdig een dure technische oplossing op terwijl niet bewezen of aangetoond is dat deze beter is dan goedkopere alternatieven. Het is onbegrijpelijk dat het CvdM er bewust voor kiest de consument af te sluiten van het lokale publieke media-aanbod (waar elke Nederlander al voor betaalt) ten gunste van de hogere winst van monopolisten als Ziggo en UPC. Als Ziggo binnenkort inderdaad naar UPC gaat komt deze winst bovenop de huidige anderhalf miljard. De huidige Mediawet biedt volgens de OLON voldoende ruimte voor een andere stellingname.

Alle kabelbeheerders zijn verplicht om de programma's van de lokale publieke omroepen door te geven in hun analoge basispakket. Als meer dan helft van het aantal aangesloten kabelabonnees de omroepprogramma's (ook) digitaal ontvangt, moet de kabelbeheerder het programma van de lokale omroep verplicht ook digitaal doorgeven. Ziggo is in juni 2010 de grens van 50 procent ruim gepasseerd en zou vanaf dat moment lokale omroepen ook moeten doorgeven in het digitale basispakket. Volgens de wet is de lokale omroep dan wel verantwoordelijk voor de kosten van het aanleveren van lokale omroepsignaal naar het kabelnet.

Ziggo verplicht de lokale omroep echter om dit te doen op één specifiek door Ziggo aangegeven wijze. De kosten voor deze technische oplossing bedragen eenmalig euro 3.500,- en dan nog eens euro 410,- per maand. Deze bedragen zijn voor de gemiddelde lokale omroep niet op te hoesten. Zeker niet omdat nog steeds 40 procent van de Nederlandse gemeenten weigert om het bedrag dat het rijk in het Gemeentefonds heeft gestort voor de lokale omroep één op één door te betalen aan de lokale omroep.

De volledige uitspraak van het CvdM is te downloaden via www.olon.nl directe link: http://bit.ly/eDP79P

*

Links:
http://bit.ly/eDP79P



Razende Robot Reporter