Gemeente Almere

Oostvaardersbos weer open

15-04-2011

Staatsbosbeheer stelt het Oostvaardersbos in Almere weer open voor publiek. Er is geen noodzaak meer om het rustgebied langer af te sluiten. Begin januari sloot Staatsbosbeheer het Oostvaardersbos af om de dieren die in de Oostvaardersplassen leven, in de winterperiode zo veel mogelijk rust te gunnen. Net als vorige jaren, werd het gedeelte aan de rand van natuurgebied de Oostvaardersplassen tijdelijk tot rustgebied voor de edelherten verklaard. Nu de winter voorbij is, trekken de edelherten weer de Oostvaardersplassen in en is er geen noodzaak meer om het bos gesloten te houden. Door de rust die dieren hebben gehad, is het voor de dieren mogelijk geweest de winter met zo min mogelijk conditieverlies door te komen.

Uitval

Ondanks de beperkte toegankelijkheid van het Oostvaardersbos, zijn er ook deze winter, net als elke andere winter, dieren afgevallen. Dit is een natuurlijk proces. De winter is de periode waarin de grootste selectie onder dieren plaats vindt. In mei maakt Staatsbosbeheer bekend hoeveel dieren deze winter zijn uitgevallen.

Medewerking van het publiek

Staatsbosbeheer stelt de medewerking van het publiek in deze periode zeer op prijs. Bezoekers hebben zich over het algemeen goed aan de aanwijzingen van de boswachters gehouden. Dit laat wel zien dat de Oostvaardersplassen, en de daar levende grazers, bij veel mensen op steun kunnen rekenen als het nodig is.