Gemeente Son en Breugel


maatschappelijke organisaties

Nieuwe koers voor subsidiebeleid maatschappelijke organisaties

Het college gaat zich samen met het plaatselijke verenigingsleven inzetten voor een subsidiebeleid met de nadruk op versterking van de maatschappelijke samenhang en de onderlinge betrokkenheid.

Aanleiding

In het beleidsprogramma 2010-2014 heeft het college zich uitgesproken voor een subsidiebeleid dat samen met de plaatselijke organisaties vorm wordt gegeven.
De sterke kanten van het bestaande beleid blijven gehandhaafd. De praktische, heldere en eenvoudige procedures verlopen tot tevredenheid van de betrokken organisaties.

Nieuwe koers

De nieuwe koers richt zich vooral op het bevorderen van de verbinding en samenhang tussen de maatschappelijke organisaties in Son en Breugel, een optimale inzet van vrijwilligers en de deelname van kwetsbare groepen aan onze samenleving.
Plaatselijke organisaties worden gestimuleerd te investeren in maatschappelijk relevante beleidsdoelen en het creëren van mogelijkheden om financieel voordeel te behalen.

Samenhang en betrokkenheid

Uitgangspunt is dat de subsidieverstrekking duidelijk bijdraagt aan de kerngedachte van het collegeprogramma: "Stimuleren van samenhang en betrokkenheid". In overleg met de betrokken clubs en verenigingen naar het subsidiebeleid gekeken. De organisaties krijgen hierbij volop ruimte om suggesties en ideeën aan te dragen. Het college vindt het belangrijk dat voor de invulling van dit beleid een breed maatschappelijk draagvlak is.

Samen met de organisaties wordt gekeken hoe er nog slimmer en doelmatiger met het beschikbare geld kan worden omgesprongen zodat een hogere opbrengst wordt gerealiseerd. Met hetzelfde budget en andere accenten kunnen er meer activiteiten ontwikkeld worden. Positief hierbij is dat de organisaties elkaar beter leren kennen, meer met elkaar optrekken en intensiever met elkaar kunnen gaan samenwerken.

Samen ben je sterker dan alleen. Het is ook díe collectieve gedachte die naadloos aansluit op het motto "Samenhang en betrokkenheid".