Politiebond ACP

Vroegpensioen & levensloop: eerdere afspraken blijven staan

In het kader van de CAO Politie 2005-2007 zijn door de betrokken partijen onlangs afspraken gemaakt over vroegpensioen en levensloop (de zogenoemde VPL deal). Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de politievakbonden eind maart, tijdens het landelijk overleg, bijgepraat over de ontwikkelingen rondom deze deal. Belangrijkste conclusie: eerdere afspraken blijven staan.

Eén van de afspraken hield in dat executieven en aangewezen ATH-medewerkers op 60-jarige leeftijd kunnen uittreden tegen 76 procent van het middelloon en overige ambtenaren tegen 66,5 procent op 61-jarige leeftijd. Om dit aansprakenniveau te realiseren, is toen onder meer afgesproken om over te gaan tot een voorwaardelijke inkoop van de pensioenrechten. Daarbij wordt de fiscale ruimte voor bovengenoemde ambtenaren tot het maximum benut. Deze inkoop, de zogenoemde `inkoop max', zal plaatsvinden op het moment van pensioneren, wat in de praktijk betekent in de periode vanaf 2011. Uitvoerder van de `inkoop max' regeling is de pensioenfonds/-beheerder ABP/APG.

Afspraak blijft staan

Het ministerie van Veiligheid & Justitie heeft onlangs van het ABP/APG vernomen dat de benodigde kosten van de `inkoop max' zullen uitkomen op een veelvoud van de oorspronkelijk in 2006 geraamde kosten. In het formele overleg tussen de politievakbonden en de minister van V&J op 24 maart 2011 heeft het ministerie van V&J de politiebonden hierover de nodige informatie verstrekt. Het ministerie deelde mee dat de afspraak uit 2006 desondanks gewoon overeind staat. Wel zal er binnenkort over de ontstane problematiek een gesprek op hoog niveau plaatsvinden met het ABP bestuur.