FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten pleit voor een pensioensysteem dat mensen zo veel mogelijk zekerheid biedt in combinatie met een zo groot mogelijke kans op indexatie (aanpassing aan de loon- en prijsstijgingen). Het gaat om de goede balans.

Zij presenteerde vanochtend een alternatief plan voor het huidige concept pensioenakkoord aan de Bondsraad, het hoogste orgaan van FNV Bondgenoten. De Bondsraad is positief over het plan.

Het FNV Bondgenoten-plan staat dichtbij het huidige stelsel. Je weet zelfs beter waar je aan toe bent dan in het huidige stelsel.
* Het zal tevoren bekend zijn bij welke dekkingsgraad (verhoudingen tussen wat in kas bij is pensioenfondsen en verplichtingen in de toekomst) gekort moet worden op de opgebouwde pensioenen van werkenden en uit te keren pensioenen van gepensioneerden. De kans op korten blijft overigens uitermate klein, maar is wel aanwezig. Als er in het Bondgenoten-plan gekort moet worden, is dat om te voorkomen dat gestopt moet worden met beleggen.
* Een verstandig beleggingsbeleid - een goede mix van aandelen en obligaties - kan voortgezet worden, zodat mensen maximaal profijt hebben van de beleggingsopbrengsten en straks een pensioen hebben dat is aangepast aan de inflatie.

* Het Bondgenoten-plan moet dan wel kunnen rekenen op een financieel toetsingskader wat er bij past, met regels die mensen beschermen in plaats van de positie van De Nederlandse Bank.

FNV Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk: "Wij hebben het beste pensioenstelsel ter wereld, en het kan tegen een stootje, is nu wel gebleken. Het is natuurlijk niet in beton gegoten, omstandigheden veranderen dus een aanpassing is nodig. Het is absoluut niet nodig het op de helling te zetten, zoals nu dreigt te gebeuren. Mensen willen graag weten wat ze ongeveer kunnen verwachten als ze willen gaan genieten van hun pensioen, en geen `jojostelsel' waarbij de uitkomst volstrekt onduidelijk is. Wat in het pensioenregister staat, moet wel kloppen."

Het FNV Bondgenoten-plan gaat dus uit van wat mensen belangrijk vinden.
* Het sluit aan bij de behoefte aan zekerheid - in tegenstelling tot het systeem dat nu in het concept pensioenakkoord staat, en waarin de kans op een korting veel groter is.

* Mensen willen graag een waardevast pensioen - dat je voor de euro's die je tientallen jaren geleden in je pensioenspaarpot hebt gedaan, nog ongeveer hetzelfde kan kopen. Als het goed gaat met de beleggingsopbrengsten, kan de pensioenspaarpot extra gevuld worden met inflatiecorrectie.

* Ten slotte, niet onbelangrijk, is iedereen het erover eens dat tot nu toe opgebouwd pensioen en straks op te bouwen pensioen in één regeling bij elkaar moet blijven. Omdat het Bondgenotenplan dicht tegen het huidige systeem aanzit, zal je geen eindeloze juridische procedures krijgen die deelnemers en organisaties nu al aankondigen.

Samen op de tandem

Andere eisen die FNV Bondgenoten heeft:

* De werkgevers moeten ook meebetalen als het slecht gaat op de beurzen of als pensioenfondsen anderszins in de problemen komen. Ten slotte is pensioen een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers, en er is alleen afgesproken dat de premie stabiel blijft voor de stijging van de levensverwachting. Het pensioenakkoord van juni 2010 was niet helemaal duidelijk op dit punt -in de uitwerking van het akkoord moet dit glashelder staan. Dat betekent, dat de bijstortverplichting van werkgevers die sommige fondsen hebben moet blijven bestaan, en dat sociale partners bij cao onderhandelingen afspraken kunnen maken hoe regelingen verbeterd gaan worden. Daar moeten werkgevers daar naar rato aan bijdragen. Henk van der Kolk: "Samen op de tandem, met mee- en tegenwind."

* De pensioenleeftijd kan minder omhoog dan in het conceptakkoord dat nu ter tafel ligt. Daarin staat, dat 1 jaar hogere levensverwachting 1 jaar later met pensioen betekent, net als de regering wil met de AOW leeftijd. Dat is voor de pensioenleeftijd helemaal niet nodig. Per jaar stijging is dat 4 maanden teveel, om de premie stabiel te houden.

* Goede afspraken over ouderenparticipatie: werkgevers moeten mensen in dienst houden en nemen, en de ontslagleeftijd moet omhoog met de AOW leeftijd, moeten deel uitmaken van het pensioenakkoord.
* Verder zal de AOW omhoog moeten met de verdiende lonen, zodat mensen die al lang gewerkt hebben of in een zwaar beroep werken nog steeds kunnen stoppen met werken vanaf hun 65^ste . De `strafkorting' van 6,5 procent moet dan grotendeels gecompenseerd worden door deze extra verhoging. We hebben dat afgesproken met werkgevers, het kabinet moet dit overnemen.