Nederlandse Vereniging van Banken

Nederlandse Vereniging van Banken lanceert website basisbankrekening.nl

Vandaag is de website www.basisbankrekening.nl gelanceerd. lt.-kolonel Ine Voorham, directeur van Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg, en Wim Mijs, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waren de eerste bezoekers van de website. Basisbankrekening.nl geeft uitleg hoe je een basis bankrekening aanvraagt als je om wat voor reden niet over een bankrekening beschikt. De lancering vond plaats in Het Instroomhuis voor dak- en thuislozen van het Leger des Heils in Amsterdam.

Basisbankdiensten In 1999 constateerde het Leger des Heils dat een grote groep van hun cliënten, vanwege (hoge) schulden en een Bureau Kredietregistratie (BKR) niet konden beschikken over een bankrekening. Het niet hebben van een bankrekening leidt tot sociale uitsluiting van bepaalde kwetsbare groepen. Voor de meest simpele zaken heb je een bankrekening nodig; bijvoorbeeld voor het kopen van een treinkaartje, het betalen van een rekening of om je loon op te laten storten vertelt Voorham.

Basisbankrekening.nl komt voort uit een convenant dat de NVB, het Ministerie van Financiën en het Leger des Heils in 2001 sloten. Het convenant is opgesteld om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander vanaf 18 jaar toegang heeft tot een betaalrekening. Volgens Mijs hebben banken hierin een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving. Een bankrekening is hierin essentieel. Daarin nemen banken hun verantwoordelijkheid. De website is makkelijk te vinden en zet alles op een rij. aldus Mijs.

Het convenant heeft er eerder voor gezorgd dat ook mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning een basis bankrekening aan kunnen vragen. Volgens Mijs blijft het niet bij deze initiatieven. We moeten als banken blijven signaleren wanneer mensen tussen wal en schip vallen. De goede dialoog met hulpverlening is hierbij van groot belang. aldus Mijs.

Het initiatief basisbankrekening.nl is een samenwerking van de NVB met erkende hulpverleningsinstanties, hieronder vallen de gemeentelijke sociale diensten en verschillende maatschappelijke hulporganisaties, zoals het Leger des Heils, Federatie Opvang en de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren.

www.basisbankrekening.nl