Gemeente Dongen

Huishoudelijke hulp

Publicatiedatum: 15-4-2011

Gemeente Dongen wijzigt persoonsgebonden budget voor huishoudelijke hulp

Per 1 mei wijzigt in de gemeente Dongen een aantal spelregels rondom het inkopen van huishoudelijke hulp met een persoonsgebonden budget (PGB). Heeft iemand huishoudelijke hulp nodig, dan kan onder meer worden gekozen voor een financiële tegemoetkoming in de vorm van een PGB.

De wijziging gaat in per 1 mei 2011 en is één van de maatregelen die het college heeft genomen om handen en voeten te kunnen geven aan de bezuinigingen waarvoor zij zich gesteld ziet. Ook sluit het naadloos aan bij de basisprincipes van de Wmo waarbij zelfredzaamheid centraal staat. De regie ligt namelijk bij de klant en niet bij de lokale overheid. Verder geeft het klanten de mogelijkheid om zelf invulling te geven aan de term 'maatwerk' (hoe en door wie willen zij huishoudelijke hulp ontvangen). Tot slot stimuleert het inwoners om de krachten in hun eigen omgeving aan te boren.

Maatwerk staat voorop
In Dongen hebben 724 inwoners een indicatie voor hulp bij het huishouden. Van deze groep maken 81 klanten gebruik van het PGB. Zij ontvangen binnenkort een brief van de gemeente waarin de wijzigingen worden toegelicht en zij kunnen aangeven waar hun voorkeur naar uitgaat. De eerste wijziging is dat er momenteel één uurtarief geldt voor het PGB voor hulp bij het huishouden ( 17,98 per uur) , ongeacht de vorm en zwaarte van de ondersteuning. Vanaf 1 mei gaat de gemeente drie verschillende mogelijkheden van inzet van huishoudelijk hulp binnen het PGB hanteren (12,80, 19,60 en 25,50 per uur) , afhankelijk van de inzet van een zakelijke organisatie, alfahulpen of particulieren voor de huishoudelijke hulp. Klanten blijken vooral de mogelijkheid om particulieren in te kunnen zetten zoals een kennis, dochter of de buurvrouw, als prettig te ervaren. Het PGB wordt eens per vier weken bruto uitbetaald. Overigens gaat de wijziging per 1 mei alleen in voor nieuwe Wmo-klanten; voor de huidige klanten komt er een ruime overgangsregeling.

Klantvriendelijker
Daarnaast wordt het PGB vanaf deze datum verantwoordingsvrij. Tot nu toe moest 25% van de klanten steekproefsgewijs de besteding van het PGB-budget verantwoorden aan de gemeente. Per 1 mei is dit niet langer nodig omdat de gemeente er vanuit gaat dat een budget goed wordt besteed. Er wordt immers alleen iets toegekend als dat ook echt nodig is. Wél behoudt de gemeente de mogelijkheid tot steekproefsgewijze controle om een vinger aan de pols te kunnen houden over de geleverde kwaliteit, inzet van PGBs en juiste compensatie voor beperkingen.

Dankzij deze klantvriendelijke maatregel wordt de regelgeving vereenvoudigd en bureaucratie teruggedrongen. Klanten worden na toekenning van het PGB immers niet meer onnodig belast. Een andere wijziging is dat de hoogte van het PGB niet langer wordt geïndiceerd op basis van een aantal klassen, maar op basis van het aantal uren zorg. De wijzigingen worden doorgevoerd in het Besluit Wmo en de Beleidsregels Wmo. De Adviesraad Wmo staat achter de voorgenomen wijzigingen.

Iedereen doet mee
Ondersteuning bij hulp in het huishouden maakt onderdeel uit van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die zorgt dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en actief mee kunnen doen aan de samenleving. De gemeente Dongen voert de Wmo voor haar inwoners uit.