Gemeente Breda

15Apr

Voortgangsrapportage aanpak drugsproblematiek Breda

Burgemeester en wethouders hebben kennis genomen van de voortgangsrapportage Actieprogramma Aanpak Drugsproblematiek. Het meten van bezoekersaantallen bij coffeeshops is onderdeel van dit actieprogramma.

Uit maandelijkse metingen die de gemeente van september 2009 tot en met september 2010 bij zeven coffeeshops in de binnenstad heeft uitgevoerd is gebleken dat het aantal Nederlandse en buitenlandse bezoekers weliswaar fors is toegenomen, maar dat die toename niet heeft geleid tot meer meldingen van overlast bij omwonenden. De metingen zijn verricht om inzicht te krijgen in een mogelijke toename en in de herkomst van bezoekers na de sluiting van coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal.

Begin dit jaar hebben bewoners van de Boschstraat aangegeven wèl last te hebben van twee coffeeshops in hun straat. De gemeente heeft inmiddels maatregelen genomen. Zo is in de straat het toezicht door politie en Stadstoezicht verscherpt, wordt er extra schoongemaakt en spreken de betrokken coffeeshophouders hun klanten aan op ongewenst gedrag.

De gemeente ervaart de toename van overlastklachten echter als zorgelijk en wil weten of er sprake is van een verdere stijging van het aantal buitenlandse coffeeshopklanten. Daarom gaat het weer de bezoekersaantallen bij de coffeeshops in de binnenstad meten.

Om drugstoerisme te ontmoedigen zetten politie, justitie en gemeente de handhavingsacties op vooral illegale verkoop van drugs onverminderd voort.De acties hebben sinds 2009 geleid tot het sluiten door de burgemeester van verschillende illegale verkooppunten.

Onderdeel van het actieprogramma is ook de aanpak van hennepkwekerijen. In 2010 zijn in Breda 83 kwekerijen geruimd. Dat zijn er 45 minder dan in 2009. Het aantal vaste dagen waarop verdachte adressen worden bezocht en aangetroffen kwekerijen geruimd is echter gelijk gebleven.

De drugshandel wordt ook in bovenregionaal verband aangepakt. Onder regie van de Taskforce B5 werkt Breda op dit punt samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, het Openbaar Ministerie, de Brabantse politiekorpsen, de Belastingdienst en de gemeenten Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Helmond.

Het Actieprogramma Aanpak Drugsproblematiek is opgesteld naar aanleiding van aanbevelingen in het COT-rapport (Crisis Onderzoek Team) over de drugsscene in Breda.
Breda, 15 april 2011