Artsen zonder Grenzen

Noodhulp Ivoorkust: Artsen zonder Grenzen teams in Abidjan, westen en Liberia

15-04-2011

Een kind wordt getest op malaria in een hulppost van Artsen zonder Grenzen in een kamp met 28.000 vluchtelingen. Per dag voert het team meer dan 200 medische consulten uit. Duékoué, Ivoorkust - 13 april 2011. © Peter Dicampo Rond maandag 11 april, de dag dat voormalig president Laurent Gbagbo gevangen werd genomen, nam ons team in het Abobo Sud ziekenhuis, in het noorden van Abidjan, meer dan 80 gewonden op, waarvan 60 als gevolg van geschutvuur. Hoewel transport in diverse delen van de stad weer mogelijk is, blijft het onrustig en zijn er hoge noden. Artsen zonder Grenzen teams verlenen noodhulp in en rond Abidjan, in het westen van de Ivoorkust en in Liberia. Teams werken in ziekenhuizen, mobiele hulpposten en gezondheidsposten.

Hulp ziekenhuizen in Abidjan

Door de gevechten lag de gezondheidszorg in Abidjan 10 dagen lang volkomen stil. Ziekenhuizen worstelen nog steeds met een tekort aan medicijnen en voedsel. Artsen zonder Grenzen teams bieden medische zorg en voorzien waar mogelijk ziekenhuizen van voorraden. Artsen zonder Grenzen werkt in het ziekenhuis in Abobo Sud, een buitenwijk van Abidjan, waar per dag tussen de 15 en 20 gewonden binnenkomen. Ook werken we in een ziekenhuis in de buitenwijk Anyama en in het Koumassi algemeen ziekenhuis (130 patiënten per dag). Voorraden zijn aangevoerd naar de Malinese ambassade om Malinese vluchtelingen die daar een veilig heenkomen hebben gezocht te helpen, naar het Treichville en het Yopougon ziekenhuis.

West-Ivoorkust

Het Duékoué vluchtelingenkamp in West-Ivoorkust. Er verblijven 28.000 mensen en er blijven nieuwe mensen aankomen. Duékoué, Ivoorkust - 13 april 2011. © Peter Dicampo In het westen van Ivoorkust bieden onze teams primaire en secondaire medische zorg. Dit gebied is nog steeds een van de onrustigste delen van het land. De meeste mensen lijden aan aandoeningen als malaria, luchtweginfecties en diarree, naast verwondingen. Er zijn veel spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Veel dorpen zijn tot de grond afgebrand tijdens de gevechten en liggen er nog steeds verlaten bij. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen en zijn grotendeels de bush in gevlucht waar zij verstoken zijn van voedsel, water en medische zorg.

Overzicht Artsen zonder Grenzen teams in West-Ivoorkust


* 2 gezondheidsposten in Duékoué, waarvan één in een kamp met 30.000 vluchtelingen. In het Duékoué ziekenhuis werken we op de spoedeisende hulpafdeling. Ook bieden teams medische zorg via mobiele hulpposten.

* Guiglo, in de Nicla gezondheidspost en een kerk waar 2.000 vluchtelingen gehuisvest zijn. Naast medische zorg verschaft het team schoon drinkwater.

* Blolequin, een stad met oorspronkelijk tussen de 40 en 50 duizend inwoners, nu een spookstad. Mensen zijn nog steeds bang voor represailles en durven hun schuilplaats in de bush niet te verlaten.

* Danané/Man/Bangolo: ondersteuning van ziekenhuizen in Danané en Man met medische voorraden. In Bangolo geeft een team chirurgische zorg; tussen 28 maart en 10 april voerden onze hulpverleners 566 chirurgische consulten uit. Ook bieden we medische zorg via mobiele hulpposten in Bangolo en in het grensgebied met Liberia. Per mobiele hulppost worden zo'n 70 tot 100 patiënten verzorgd. Ook blijven we voortdurend onderzoeken waar we nog meer mobiele hulpposten kunnen voeren.

Vluchtelingen in Liberia

In Liberia, in de districten Nimba en Grand Gedeh, werkt Artsen zonder Grenzen om de tienduizenden vluchtelingen uit Ivoorkust hulp te bieden. Het merendeel verblijft bij gastfamilies. Hoewel sommigen inmiddels op weg terug naar huis zijn, komen de afgelopen dagen ook nieuwe vluchtelingen met verwondingen aan. Artsen zonder Grenzen biedt medische zorg met mobiele hulpposten. Elke mobiele hulppost behandelt gemiddeld 80 patiënten. Malaria, diarree, luchtweg- en huidinfecties zijn de voornaamste gezondheidsproblemen.

Artsen zonder Grenzen in Ivoorkust en Liberia

Op dit moment zijn er 50 internationale en 150 Ivoriaanse medewerkers van Artsen zonder Grenzen in de Ivoorkust. In Liberia bieden 10 internationale en 30 Liberiaanse Artsen zonder Grenzen medewerkers noodhulp.


* Lees het persoonlijk verslag van chirurg Martial Ledecq
* Bekijk onze eerdere berichtgeving over de noodhulp aan slachtoffers in Ivoorkust