Belgische Federale Overheid


Veilig onderweg met de 'MNM Zero Car'

Datum: 15 april 2011

Op donderdag 14 april lanceert het VRT-radiostation MNM in samenwerking met het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) de MNM Zero Car. Dat is een digitale applicatie waarmee bestuurders en passagiers elkaar kunnen vinden om samen en veilig op hun bestemming te raken.

In het kader van de Go For Zero-campagne werd 28 maart uitgeroepen tot dag zonder verkeersslachtoffers. Ook na die actiedag blijft MNM aandacht besteden aan verkeersveiligheid. Verkeersveiligheid bij jongeren en het voorkomen van weekendongevallen staan daarbij centraal.

Veilig op hun bestemming

De MNM Zero Car is een gratis Facebook-, iPhone- en Android-applicatie die door MNM en het BIVV ontworpen werd om de verkeersveiligheid te bevorderen en het aantal weekendongevallen terug te dringen. Het principe is eenvoudig. Wie naar een feest of evenement wil, maar niet van of naar zijn bestemming raakt, kan via Facebook of via de MNM Zero Car-applicatie voor iPhone of Android op zoek gaan naar iemand met wie hij of zij kan meerijden. Omgekeerd kan ook iemand die met de auto ergens naartoe gaat, de vrije plaatsen in zijn wagen aanbieden via de MNM Zero Car.

De MNM Zero Car is in de eerste plaats op jongeren gericht en is bijzonder handig voor wie verantwoord vervoer zoekt van of naar een bepaald evenement. Maar de applicatie kan ook erg handig zijn voor weggebruikers uit andere leeftijdscategorieën of voor ritten met andere bestemmingen.

Via smartphone of computer

Surfers vinden vanaf donderdag 14 april een link naar de MNM Zero Car-applicatie op www.mnm.be en www.goforzero.be. De applicatie is ook beschikbaar in de app-store voor Android en in de app-store voor de iPhone.

Maar u hoeft geen smartphone te hebben om van de voordelen van de MNM Zero Car te kunnen genieten. Ook via Facebook kunt u met de MNM Zero Car een lift zoeken of er zelf een aanbieden. Interessant is bovendien dat aanbieders van een lift de vrije plaatsen in hun wagen zowel publiek als alleen aan hun vrienden kunnen aankondigen.

Weekendongevallen: feiten en cijfers

De MNM Zero Car komt er in de eerste plaats als reactie op de vele weekendongevallen. Vaak zijn de slachtoffers jonge bestuurders van 18 tot 24 jaar. Het BIVV zet enkele opmerkelijke feiten en cijfers uit de BIVV-enquête van voorjaar 2011 op een rij:

* Er is veel sociale druk op bestuurders om niet onder invloed te rijden, de gordel te dragen, niet te rijden als men moe is of niet te snel te rijden in de bebouwde kom. Andere snelheidsovertredingen worden dan weer wel door de vingers gezien. 69 procent van de bestuurders tussen 18 en 25 vindt het aanvaardbaar om 140 km/u te rijden op de snelweg als er geen verkeer is.
* 69 procent van de jonge bestuurders tussen 18 en 25 heeft een definitief rijbewijs B.

* 13 procent van de bestuurders tussen 18 en 25 heeft de afgelopen twaalf maanden minstens één ongeval gehad. Drie vierde van die ongevallen hadden enkel blikschade tot gevolg.
* 5 procent van de bestuurders tussen 18 en 25 jaar was de voorbije vijf jaar betrokken bij een zwaar ongeval, met doden of zwaargewonden.

Meer informatie vindt u op de website van het BIVV.