Gemeente Kampen


-

Revitalisering bedrijventerrein Haatland in volle gang

14-04-2011

Dinsdag 19 april 2011 beginnen de werkzaamheden aan de herinrichting van de Nijverheidsstraat. Van Dalfsen Infra uit Genemuiden gaat dit werk gefaseerd uitvoeren. Volgens planning is de herinrichting omstreeks de bouwvakantie van 2011 gereed.

Er wordt een nieuw wegprofiel aangelegd, dat bestaat uit een rijbaan van 4 meter breed met aan beide zijden een fietssuggestiestrook van 1,5 meter breed. De totale breedte wordt daarmee 7 meter. Er wordt voorzien in voldoende parkeerplaatsen en een trottoir aan de noordzijde. In de straat worden vier plateaus aangelegd. Na de herinrichting heeft de Nijverheidsstraat het karakter van een woonstraat gekregen. Daar mag maximaal 30 kilometer per uur gereden worden. De gemeente zorgt voor een goede omleidingsroute voor het doorgaande verkeer.

Op het bedrijventerrein Haatland is de revitalisering inmiddels volop aan de gang. Aan het eind van dit jaar zijn diverse wegen heringericht. De panden aan de noordzijde van Ambachtsstraat zijn dan gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Projectwethouder Pieter Treep: "De werkzaamheden voor de revitalisering van bedrijventerrein Haatland worden nu echt heel goed zichtbaar. Als ik er doorheen fiets zie ik op veel plaatsen binnen het revitaliseringsgebied dat er gebouwd wordt. Het gebied wordt omgevormd tot een hedendaags bedrijventerrein met een moderne uitstraling en een aantrekkelijk vestigingsklimaat."

Dieselstraat nagenoeg gereed
De herinrichting van de Dieselstraat is nagenoeg gereed. De bomen en de heesters zijn geplant en, afhankelijk van het weer, worden in april of mei de laatste asfaltlagen aangebracht. Dan worden ook de laatste werkzaamheden aan de verlichting uitgevoerd. Een aantal masten wordt verplaatst en alle armaturen op de masten worden vervangen. De Dieselstraat is de tweede straat die in het kader van de revitalisering van Haatland is heringericht. De Haatlanderdijk is in 2008 al voorzien van een nieuw profiel met fietspaden.

Ambachtsstraat, dit najaar aan de beurt
De start van de werkzaamheden aan de herinrichting van de Ambachtsstraat is in het najaar van 2011. De Ambachtsstraat wordt één van de belangrijkste toegangswegen voor Haatland. De Ambachtsstraat wordt 7,5 meter breed, inclusief twee fietssuggestiestroken. Vanwege de grote hoeveelheid vrachtverkeer wordt de Ambachtsstraat uitgevoerd in asfalt. Voor een goede omleidingsroute voor het doorgaande verkeer tijdens de herinrichting maakt de gemeente gebruik van de Dieselstraat.

Sloop Ambachtsstraat volop gestart
Binnen de eerste en tweede fase van de revitalisering wordt aan de Ambachtsstraat al volop gesloopt. De locaties Ambachtsstraat 1, 3 en 17 liggen inmiddels braak en Ambachtsstraat 5 wordt naar verwachting in april gesloopt. Van Ambachtsstraat 25 is alleen het achterste gedeelte gehandhaafd en het sloopwerk ten aanzien van Ambachtsstraat 23 gaat binnenkort van start. Voor de beide laatstgenoemde panden is een bouwvergunning verleend voor een bedrijfsgebouw met een kantorenstrook aan de voorzijde. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart. Door ontwikkelaar Revitel wordt een bouwplan voorbereid voor een bouwmarkt op de hoek Ambachtsstraat-Haatlanderdijk.

Nieuwbouw IMpact / Prakton vordert gestaag
De nieuwbouw van Impact / Prakton aan de Gildestraat vordert gestaag. Wanneer niets tegen zit wordt het pand medio juni 2011 opgeleverd.

Renovatiesubsidie
Burgemeesters en wethouders hebben in juni 2010 besloten om een miljoen euro subsidie beschikbaar te stellen voor het opknappen van 17 panden op het bedrijventerrein Haatland. De subsidieregeling heeft betrekking op de panden Ambachtsstraat 2 t/m 32 (even), Dieselstraat 2, Gildestraat 2, Haatlanderdijk 6a. Met deze subsidie wil de gemeente de eigenaren van bedrijfspanden stimuleren de panden te verbeteren. Hiermee wordt het aanzicht, de belevingswaarde en de toekomstwaarde van de panden verfraaid en vergroot. De betrokken ondernemers zijn schriftelijk geïnformeerd. Er is inmiddels een pand met een bijdrage van deze subsidie opgeknapt. Ook is er al een aantal aanvragen binnengekomen bij de gemeente. Die aanvragen zijn in behandeling. Het uitvoeringsbesluit loopt tot en met 31 december 2013.

Subsidiënten
De revitalisering van Haatland wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie, de provincie Overijssel, de gemeente Kampen en de Industriële Club Kampen / IJsselmuiden.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |