Gemeente Kaag en Braassem

Zijkant baggerdepot afgeschoven

Donderdag 14 april 2011 heeft het Hoogheemraadschap van Rijnland een melding ontvangen, dat een gedeelte van een van de zijkanten van het baggerdepot in de Polder Waterloos is afgeschoven. Polder Waterloos is gelegen aan de Kagerplassen, ten noorden van Oud Ade en Rijpwetering. In het baggerdepot wordt bagger opgeslagen, dat vrijkomt bij het baggeren van de provinciale vaarweg over de Kagerplassen. Dit baggerproject wordt door de provincie Zuid-Holland uitgevoerd.

Geen verontreiniging van het oppervlakte water
Door het afschuiven van de zijkant is de waterige bagger de polder ingelopen. Via sloten en het poldergemaal wordt de bagger de Zevenhuizervaart ingepompt nabij het recreatiegebied bij Zevenhuizen en Spijkerboor. Het water in de Zevenhuizervaart is hierdoor over een groot gedeelte grijs gekleurd. In het betreffende baggerdepot was verspreidbare baggerspecie opgeslagen. Dit houdt in dat de bagger mag worden toegepast op het land. Op basis hiervan wordt er vanuit gegaan dat het oppervlaktewater niet verontreinigd is. Rijnland heeft voor de zekerheid het oppervlaktewater bemonsterd, mede naar aanleiding van vragen door omwonenden.

Tijdelijk geen gebruik van de baggerdepots
In dit gebied worden vier baggerdepots gebruikt. Om verdere verstoring van het watersysteem te voorkomen heeft Rijnland besloten om het gebruik van al deze depots tijdelijk niet meer toe te staan, totdat door de aannemer is aangetoond dat deze stevig genoeg zijn. Tevens gaat de aannemer opruimwerkzaamheden starten om er zo voor te zorgen dat de primaire watergangen weer bruikbaar zijn voor doorstroming.

Kaartje van de omgeving met een peiltje naar de plaats van het beschadigde baggerdepot