Gemeente Nieuwegein

vrijdag, 15 april 2011

Milieudefensie reikte maandag 11 april twee prijzen uit aan wethouder Hans Reusch van de gemeente Nieuwegein. Wethouder Reusch ontving zowel een 'Gouden Gorilla' voor het duurzaam inkopen van hout door de gemeente, als een 'Papieren Tijger' voor één project waarbij de afkomst van het hout bij nader inzien toch niet goed was.

Op de foto: Milieudefensie reikte maandag 11 april twee prijzen uit aan wethouder Hans Reusch

Wethouder Reusch: 'We zijn blij met beloning. Het is een bevestiging van ons duurzaam beleid. We hebben Utrecht en Amsterdam achter ons gelaten en we staan in de bovenste groep. Dat is een enorme erkenning.´ De `Gouden Gorilla' krijgt de gemeente Nieuwegein omdat bij zowel het Stadshuis als sportzaal de Waterlelie duurzaam geproduceerd hout gebruikt is. De Papieren tijger krijgt de gemeente voor basisschool de Toonladder. Bij de bouw daarvan is een type hout gebruikt dat bij nader inzien toch niet helemaal goed is *. Het hout komt uit Maleisië en door de politieke situatie aldaar is het hout op een onjuiste manier verkregen en geïmporteerd. Hans Reusch "Wij gaan er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen. We blijven als gemeente Nieuwegein ons inkoopbeleid continu verbeteren op gebied van eerlijke handel. Zo is Nieuwegein eind 2010 Fairtrade gemeente geworden en begin 2011 uitgeroepen tot Milleniumgemeente van het jaar. Op dit moment controleren we steekproefsgewijs of hoofdaannemers en onderaannemers zich houden aan de gemaakte afspraken.'

Onderzoek naar toepassing duurzaam hout

In 2005 is vastgesteld, dat vanaf 2010 100 procent van de inkopen van de Rijksoverheid aantoonbaar duurzaam moeten zijn. Namens de gemeenten heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten de ambitie geformuleerd in 2010 75 procent duurzaam in te kopen. Uiteindelijk moeten in 2015 alle inkopen van de lagere overheden ook 100 procent duurzaam zijn. Milieudefensie heeft onderzoek gedaan naar de implementatie van het duurzaam inkoopbeleid voor hout. Daarbij is niet alleen gekeken in hoeverre de overheid haar eigen beleid naleeft, maar ook op welke manier ze de toepassing van duurzaam hout waarborgt. In totaal zijn 56 bouwprojecten onderzocht van de rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen.

Meer informatie kunt u vinden
op www.milieudefensie.nl/bossen/van-oerwoud-naar-overheid


* Tropisch hardhout uit Maleisië voldoet toch niet aan de Nederlandse criteria voor duurzaamheid. De Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) heeft dat geadviseerd aan staatssecretaris Atsma van Milieu.