Sociaal-Economische Raad

15 april 2011

Er is meer onderscheid in het hoger onderwijs nodig om studenten en de arbeidsmarkt beter te kunnen bedienen. Daarvoor is een veelzijdig en efficiënt onderwijsaanbod nodig, waaronder de associate degree en meer mogelijkheden tot excellentie in hbo en wo. Versnippering van het aanbod aan opleidingen moet daarentegen worden teruggedrongen. Dit zijn enkele aanbevelingen uit het advies Strategische Agenda Hoger Onderwijs Onderzoek en Wetenschap dat de SER vanochtend unaniem heeft vastgesteld.

Namens de vakcentrales voerde MHP-voorzitter Richard Steenborg het woord. "Onze ambitie is om in de top vijf van kenniseconomieën te komen. De kern van dit SER-advies is dat talent zo hoog mogelijk moet worden opgeleid," aldus Steenborg. Investeringen in het onderwijs vindt Steenborg noodzakelijk. Deze investeringen verdienen zich volgens hem dubbel en dwars terug.
Om de toegankelijkheid het onderwijs te waarborgen, is het volgens Steenborg van belang dat studenten niet tegen financiële drempels aanlopen. De toegankelijkheid wordt ook beter als instellingen in het hoger onderwijs zich meer gaan specialiseren en gaan concurreren op kwaliteit en reputatie. Steenborg: "We hebben een wildgroei aan studierichtingen. De student lijdt aan keuzestress, het zorgt voor meer studieuitval."

LTO-Nederland-voorzitter Albert Jan Maat onderstreepte namens alle werkgevers het grote belang van het hoger onderwijs voor onze kenniseconomie. Het SER-advies onderschrijft de constatering van de Commissie Veerman dat het huidige hoger onderwijsstelsel niet toekomstbestendig is: grote studie-uitval, te weinig differentiatie en een te versnipperd onderwijsaanbod. Volgens hem komt dit doordat niet wordt afgerekend op prestaties en kwaliteit, maar op studentenaantallen. Het bedrijfsleven zou als grootste afnemer meer betrokken moeten worden bij het hoger onderwijs. Het advies bepleit hierbij aansluiting te zoeken met de negen topsectoren die het ministerie van EL&I heeft aangewezen. Ook onderschreef hij het pleidooi voor het instellen van de associate degree, een tweejarige hbo-opleiding. Vooral bij het midden- en kleinbedrijf is daar een grote behoefte aan.

Ook de kroonleden onderschrijven de conclusies van het advies, aldus het kroonlid Leo Stevens. Zo moet de basiskwaliteit van het hoger onderwijs omhoog. Daartoe moet de kwaliteit van de docenten worden verbeterd, vooral in het hbo. Met een betere basiskwaliteit kunnen excellentieprogramma's zich richten op toptalent. Maar het gaat uitdrukkelijk niet alleen om toptalent, het gaat erom het beste te halen uit alle studenten. Ze moeten worden gestimuleerd, geïnspireerd en geënthousiasmeerd. Hij relativeerde het risico van keuzestress. Een verkeerde studiekeuze en studiewisseling kunnen ook een vormende waarde hebben, vond hij. Ook riep hij de hoger onderwijsinstellingen op zich meer extravert op te stellen en mekaar te inspireren en te versterken.

De voorzitter van de commissie van voorbereiding, het kroonlid Peter Ester, gaf aan dat dit advies in een ongekend korte tijd tot stand is gebracht, namelijk binnen een maand.

---