Veilig Verkeer Nederland

Spanning en enthousiasme bij startsein Verkeersexamen in Wageningen

vrijdag, 15 april 2011

Bart Meijer van Klokhuis krijgt fietsles tijdens het Verkeersexamen in Wageningen Tweehonderdduizend leerlingen uit groep 7 hebben gisteren deelgenomen aan de 79e editie van het Verkeersexamen. Dat het Verkeersexamen niet alleen spannend is, maar ook heel gezellig kan zijn, bewees de geslaagde aftrap in Wageningen.

Jeugdjournaal

Het begint al vroeg in de ochtend voor groep 7b van de H.J. Piekschool in Wageningen. Het startmoment vindt hier plaats, omdat de moeder van een van de leerlingen de ouderactie heeft gewonnen met haar gouden tip voor verkeerseducatie. Nog voor het theoretisch Verkeersexamen begint, staat het Jeugdjournaal al op de stoep. Na afloop mogen de leerlingen voor de camera vertellen wat ze van het examen vinden.

Struikelblok

De meeste kinderen oordelen mild over de test. Niet gek, gezien het feit dat de avond voor het Verkeersexamen ruim 25.000 examens zijn gemaakt op de oefensite van VVN. Toch vallen niet alle vragen mee. Vooral de vraag over de mevrouw die zichtbaar slecht ter been is, vormt een struikelblok. Zij heeft voorrang als ze wil oversteken en dat was niet bij iedereen bekend.

Omgekeerde wereld

In de middag presenteert Bart Meijer, bekend van Het Klokhuis, de aanloop naar het praktisch Verkeersexamen. Enthousiasme overheerst bij zowel de leerlingen als bij Franka Cadée, met haar gouden tip winnaar van een Halfords-damesfiets. Haar tip luidt: 'Draai de rollen eens om en laat je kind uitleggen hoe jij je in het verkeer moet gedragen.' De daad wordt bij het woord gevoegd en Bart Meijer krijgt fietsles, met uitleg van Cadée's zoon Benjamin en zijn groep 7b.