Politiebond ACP

Declaraties politietop: `Signaal werkvloer duidelijk'

De discussie rondom het declaratiegedrag van de korpsleidingen van de Nederlandse Politie houdt de politiesector bezig. Ook de ACP volgt de ontwikkelingen als vanzelfsprekend scherp en ontvangt verontruste signalen hierover vanaf de werkvloer. "De reactie van de minister dat er juridisch `niets te halen valt' zal misschien formeel juist zijn, maar past niet bij gevoel en de ervaringen die wij ontvangen van collega's."

De discussie rondom de declaraties kwam onlangs weer in de actualiteit door een onderzoek van de RAD. Dit onderdeel van het ministerie van Financiën heeft de beloningen, toelagen en declaraties van de hoogste leidinggevenden bij de politie onderzocht. In het onderzoeksrapport valt te lezen dat in een aantal gevallen sprake leek te zijn van onterecht toegekende beloningen, declaraties en/of toelagen.

Onduidelijke wet- en regelgeving

Veel van de verschillen aangetroffen in de declaraties zijn volgens de RAD uiteindelijk terug te voeren op onduidelijke wet- en regelgeving. "De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat een graaicultuur niet aan de orde is bij de top van de Nederlandse politie. Toch kun je bij de rechtmatigheid van sommige toelagen en declaraties je vraagtekens plaatsen. Het is de hoogste tijd om heldere afspraken te maken. Afspraken over beloningen, toelagen en declaraties van de politietop mogen niet voor meer uitleg vatbaar zijn", aldus de reactie van ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp bij de publicatie van het rapport destijds.

`Streng maar rechtvaardig'

Onder het motto `streng maar rechtvaardig' moet, wat de ACP betreft, besloten worden hoe om te gaan met de gevallen van onterecht toegekende beloning. "Minister Opstelten heeft beloofd het onderwerp zorgvuldig te behandelen. Zijn opvatting dat er juridisch `niets te halen valt' is echter in slechte aarde gevallen bij de politiecollega's. Zij geven massaal aan dat er sprake moet zijn van gelijke monniken - gelijke kappen, ongeacht welke positie je inneemt binnen de politieorganisatie."

Correcte afhandeling

Duidelijke afspraken, maar ook een correcte afhandeling van de bestaande gevallen van onterecht toegekende beloningen, declaraties en toelagen is volgens de ACP in het belang van de gehele politiesector. "Geloofwaardigheid en betrouwbaarheid zijn waarden die cruciaal zijn voor de sector. De ACP zal de ontwikkelingen en de besluitvaardigheid van de minister dan ook zeer kritisch volgen. En zo nodig komt de ACP er bij de minister op terug."

---

15/04/11 16:11

---