Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

baanbrekend diabetesonderzoek

Prof. Bart Roep wint prijs voor baanbrekend diabetesonderzoek

Publicatiedatum: 15 april 2011 | NIEUWSBERICHT
Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research

Prof. Bart Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft de Corona-Gallina Onderzoeksprijs van het Diabetesfonds gewonnen. Een vakkundige jury koos Roep uit drie genomineerde wetenschappers. Roep kreeg de prijs donderdag 14 april in Utrecht uitgereikt.

Bart Roep is als hoogleraar werkzaam op de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie (IHB) van het LUMC. Roep doet met zijn onderzoeksteam al jaren baanbrekend onderzoek naar het ontstaan van diabetes type 1. Hij kreeg hiervoor in 2007 een prestigieuze VICI-subsidie. Roep is blij verrast met de prijs. "De concurrentie was groot. De andere genomineerden zijn internationaal heel bekende onderzoekers."

Verrassend onderzoek
De prijs is beschikbaar gesteld door de Stichting Corona-Gallina. Deze stichting is opgericht door een bevlogen donateur van het Diabetes Fonds. De prijs van 50.000 euro gaat naar de wetenschapper die op een verrassende en onderscheidende manier onderzoek heeft gedaan naar diabetes.

Web portal
Bart Roep gaat het geld gebruiken om een web portal met informatie over diabetes op te zetten. Bevlogen vertelt Roep dat er nog veel winst te halen valt op het gebied van communicatie. "Ik wil internetpagina's maken waar mensen duidelijke en objectieve informatie kunnen vinden. Het is belangrijk om een realistisch beeld te schetsen van de behandeling van diabetes en de onderzoeken die we doen."