Gemeente Midden-Delfland

Gemeenteraden Nederlandse Cittaslows ontmoeten elkaar

Vandaag kwamen de drie gemeenteraden van het Nederlandse Cittaslow netwerk bij elkaar in Midden-Delfland om het belang en de verdere ontwikkeling van Cittaslow Nederland te bespreken. Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Via het netwerk werken de Cittaslows samen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven door het authentieke te koesteren en nieuwe technieken in te zetten die vooruitgang mogelijk maken.

Cittaslow helpt bij het versterken van de bewustwording bij bestuurders, beleidsmakers, instellingen, ondernemers en inwoners. Het keurmerk stimuleert om verantwoordelijkheid te nemen voor de duurzame ontwikkeling van de gemeente.

Nadat burgemeester Rodenburg van Cittaslow Midden-Delfland een kort woord van welkom had uitgesproken, gaf Ed Roeling - gemeenteraadslid in Midden-Delfland - een korte uiteenzetting over succesvol duurzaam ondernemerschap, passend binnen Cittaslow, door de familie Post. De locatie waarin de bijeenkomst plaatsvond, Op Hodenpijl, was één van de voorbeelden waarop hij kort inging.
Ben van der Velde, voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging, gaf vervolgens het belang aan van landschap, identiteit en cultuurhistorie voor het behoud van het unieke karakter van een gemeente. Zaken waarvoor het bestuur en de leden van de Midden-Delfland vereniging zich al jaren met enthousiasme en succes inzetten.

Na een presentatie van de drie Nederlandse Cittaslows door de burgemeesters Rodenburg, Nuijten (Alphen-Chaam) en Out (Borger-Odoorn) sprak Pier Giorgio Olivetti, directeur van Cittaslow Internationaal, de aanwezigen toe. Hij onderstreepte het belang van internationale samenwerking bij het werken aan de doelen van Cittaslow en sprak zijn waardering uit voor de wijze waarop het nog prille Nederlandse Nationale netwerk zich manifesteert.

P.E.J. (Peter) Laan, deskundige op het gebied van gebiedsmarketing, hield een inleiding over wat Cittaslow zijn voor een gemeente betekent en op welke wijze gemeenten het gedachtegoed van Cittaslow en de ontwikkelingen die daaruit voortkomen kunnen uitdragen. Na de lunch gingen de raadsleden uiteen voor de vier workshops:
* âCultuurhistorisch Erfgoedâ (onder begeleiding van Pia van Oort, voorzitter Midden-Delfland is Mensenwerk en burgerraadslid),
* âWaterrecreatieâ (onder begeleiding van raadslid Gert-Jan van Dooremaal),

* âWater & Duurzaamheidâ met een bezoek aan AWZI (onder begeleiding van raadslid Jaap van Dam)

* âBelang van een Economisch Vitaal Platteland en in het bijzonder de bijdrage die het IODS-kwaliteitsproject âDuurzaam Boer Blijvenâ hieraan kan leveren. Tijdens een bezoek aan veehouder Arnold van Adrichem (onder begeleiding van raadslid Elly de Jong en beleidsmedewerker Hiske de Ridder) werd een toelichting op dit project gegeven.
Â

de gemeenteraden van de Cittaslowgemeenten voor de pastorie van Op Hodenpijl
Â

(15 april 2011)