Openbaar Ministerie

Negen piraterijverdachten naar Nederland

15 april 2011 - Landelijk Parket

Negen van de zestien Somaliërs die aan boord van de Hr. Ms. Tromp worden vastgehouden op verdenking van vuurwapengeweld tegen Nederlandse mariniers en zeeroof worden overgebracht naar Nederland. Het onderzoek door de Koninklijke Marechaussee heeft de verdenkingen tegen hen verder onderbouwd.

De negen zijn vorige week door de rechter-commissaris in Rotterdam in bewaring gesteld. Zij worden verdacht van zeeroof en vuurwapengeweld tegen de Nederlandse mariniers die voor de kust van Somalië een vissersschip wilden controleren. Vanaf de vissersboot, een zogenoemde dhow, werd het vuur geopend op de mariniers.

Aan boord van het vissersschip bleken 16 Iraanse vissers al vier maanden te worden gegijzeld door een groep Somalische piraten. De mariniers troffen een aantal automatische wapens en draagbare raketwerpers aan.

Zeven andere Somaliërs, onder wie drie minderjarigen, die ook aan boord van de Tromp werden vastgehouden, worden in vrijheid gesteld. De verdenkingen tegen hen bleken onvoldoende te kunnen worden onderbouwd.

Het ministerie van Defensie brengt de negen verdachten zondag over naar Nederland. De raadkamer van de rechtbank Rotterdam beslist volgende week over hun verdere voorlopige hechtenis.