Bond van Nederlandse Architecten

Vrijdag, 15 april 2011

'Een krachtig architectonisch antwoord op maatschappelijk relevante vraag'

Het Energieneutraal Monument in Driebergen van Zecc Architecten heeft de regionale voorronde van de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2011 gewonnen. Architect en opdrachtgevers ontvingen vandaag uit handen van juryvoorzitter Christine van Gemert hun prijs. De jury is bijzonder onder de indruk van `de innovatieve wijze waarop alle ingrediënten zijn vormgegeven. De verbouwing van het monument geeft een krachtig architectonisch antwoord op een maatschappelijk relevante vraag.'

Uit het juryrapport: `De opgave die bestond uit de restauratie en het energieneutraal maken van een klein gemeentelijk monument en het vervangen van een latere aanbouw, stijgt ver uit boven de aanpak van een individueel gebouw. Hier wordt geschiedenis geschreven. Het is een klein, heel eigen project met een hoog ambitieniveau, waarbij heldere keuzes zijn gemaakt en veel relevante kennis is ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid. De jury prijst de rol van de architect als innovator en de relevante verkenning van een nieuwe markt. '

BNA-bestuurslid Hans van Heeswijk overhandige de winnaar de speciale Gebouw van het Jaar-plaquette: een aluminium gevelbord dat gebouwen een afzender geeft.

De jury onder leiding van Christine van Gemert (BNI) en verder bestaande uit Anet Schurink (GSG architecten), Pim van der Ven (Juli ontwerp en advies), Madeleine Maaskant (architect, Natuurmonumenten) en Niels Schols (Dura Vermeer Bouw Houten) nomineerde naast de winnaar de projecten Blok A Noordstrook Delflandplein in Amsterdam van Dick van Gameren architecten en de Dutch HealthTec Academy in Utrecht van JHK Architecten. Daarnaast kende de jury een eervolle vermelding toe aan het project Speeltuingebouw De Bloesem in Utrecht van Van Rooijen Architecten.

Het winnende gebouw en de genomineerde projecten dingen, samen met nominaties uit vier andere regio's, mee naar de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2011, die op 28 april in Amsterdam wordt uitgereikt.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert dit jaar voor de zesde keer de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht te vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Alle ingezonden projecten zijn te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass