Ingezonden persbericht


ERSBERICHT

Peter-Paul Verbeek
De grens van de mens
Over techniek, ethiek en de menselijke natuur

Foto: Peter-Paul Verbeek tijdens een optreden op Lowlands 2010, waar hij een tent vol festivalgangers toesprak.

'Het was een ambivalente ervaring voor ons om de echoscopie te ondergaan. Enerzijds was het heel bijzonder om ons ongeboren kind echt te kunnen zien, maar anderzijds werden we ook gedwongen om het kind te zien als een potentiële patiënt over wiens leven wij een beslissing zouden moeten nemen als er iets fout zou blijken te zijn.' -- Peter-Paul Verbeek

Het boek

Veruit de meeste ouders van nu kiezen voor een echo van hun ongeboren kind. Maar daarmee worden ze ook geconfronteerd met de vraag of ze het kind willen laten testen op het syndroom van Down of een 'open ruggetje'. Wat is wijsheid in dit soort gevallen? Daarover gaat De grens van de mens, het nieuwe boek van de aanstormende techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek. De medische wetenschap biedt steeds meer mogelijkheden om mensen niet alleen 'beter' te maken, maar ook te 'verbeteren': vruchtwaterpuncties, protheses, hersenimplantaten, Prozac en Ritalin, noem maar op. Het is hoog tijd dat de ethiek zich gaat richten op de vraag hoe deze ontwikkeling een goede inbedding in de samenleving kan krijgen. In hoeverre zullen nieuwe technologieën onze verantwoordelijkheden doen verschuiven en leiden tot afnemende acceptatie van ziekte en imperfectie? Wat gebeurt er met de kwaliteit van ons bestaan als deze technologieën net zo vanzelfsprekend worden als een kunstgebit en een steunkous? Waar ligt de grens van de mens?

Peter-Paul Verbeek

Peter-Paul Verbeek (1970), een van de vaste opiniemakers in het tv-programma Altijd Wat, verzet zich niet bij voorbaat tegen ingrepen in de menselijke natuur, maar onderzoekt de nieuwe manier van mens-zijn die eruit ontstaat. Verbeek is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente en voorzitter van De Jonge Akademie, en daarnaast bezet hij de Socrates Leerstoel aan de Technische Universiteit Delft. Eerder publiceerde hij het invloedrijke boek De daadkracht der dingen.

15 april: debat over De grens van de mens tussen Peter-Paul Verbeek, Jos de Mul en Hans Achterhuis

Het debat is op vrijdag 15 april van 16.00 tot 18.00 uur in boekhandel Selexyz Donner, Lijnbaan 150 te Rotterdam. Tijdens de Maand van de Filosofie is Verbeek een veelgevraagd spreker; zo staat hij ook in Felix Meritis op het podium tijdens de Filosofie Nacht op 8 april.