Dienstenbond CNV

Nieuws

14 april 2011

Op weg naar een compleet nieuwe cao beveiliging

Onder dit kopje wil CNV Dienstenbond u informeren over de stappen die worden genomen om nu ook echt te komen tot een vernieuwing van de huidige cao voor de werknemers in de particuliere beveiliging.

We hebben een lastige tijd achter de rug; Een vastgelopen cao-overleg; eindbod van werknemerszijde wat we -met instemming van de kaderleden van de drie vakbonden- hebben ingetrokken en dan nu de keuze om samen met werkgevers op weg te gaan naar een compleet nieuwe cao.

Daar zijn alle `partijen' ook aan toe. Ook de vakbonden erkennen de problemen in de toepassing van de cao-regels die nu gelden. Zo zijn de diensten moeilijk in het rooster rond te krijgen met als gevolg dat er cao-overtredingen plaatsvinden en dat mensen extra worden belast. Niemand is hier bij gebaat en dat geldt zowel voor werkgevers als werknemers!

We willen op weg naar een duidelijke set van arbeidsvoorwaarden waarin de individuele beveiliger ook meer zeggenschap krijgt over zijn eigen arbeidsvoorwaarden; een cao die leesbaar is en duidelijk, zodat een artikel niet op verschillende wijzen kan worden uitgelegd. Arbeidsvoorwaarden die recht doen aan de inzetvraag van de werkgever enerzijds, maar ook aan de wensen van de werknemer anderzijds. Die werknemer is op zoek naar een goede afstemming tussen werk en privé en wil daar ook een passende beloning voor krijgen.

Dit zijn een aantal onderwerpen die natuurlijk al jarenlang punt van discussie waren, maar waarbij we compromis op compromis stapelden omdat we er nooit echt uit zijn gekomen. Wij denken nu echter dat als we nu geen vernieuwing doorvoeren dat de beveiliger daar de nadelen van gaat ondervinden en dat de kwaliteit van de arbeidsvoorwaarden achteruit zal gaan.

Beide partijen plaatsen zich nu even `uit de wind'. Aan enkele adviesbureaus is gevraagd ons te helpen bij de bouw van een nieuwe cao waar zowel van werkgevers- als werknemerszijde input wordt geleverd over wat zij zich voorstellen van de nieuwe arbeidsverhoudingen. Het adviesbureau dat de opdracht krijgt zal die verlangens in een document moeten onderbrengen, wat zoveel mogelijk tegemoet komt aan alle partijen. Wat ons betreft worden daar ook (kader)leden van de bonden bij betrokken en leden van ondernemingsraden e.d. zodat het een breed gedragen set van arbeidsvoorwaarden gaat worden. Als dit eenmaal klaar is, gaan werkgevers en vakbonden weer om de tafel om daarover te onderhandelen. Dat er water bij de wijn moet worden gedaan snappen beide partijen natuurlijk erg goed, maar we willen er wel uitkomen!

Bovenstaande betekent dat het adviesbureau dat de opdracht gaat krijgen al direct aan de slag moet. De nawerking van de cao loopt tot 1 juli a.s. en voor die tijd moeten we er eigenlijk uit zijn. Of dat lukt valt nog te bezien; misschien moeten we de huidige cao wel voor een korte tijd verlengen maar dat is nog even toekomstmuziek.

Deze nieuwsbrief is een eerste in een informatievoorziening over deze nieuwe koers. We houden u zo goed mogelijk op de hoogte. Dat doet iedere bond in een eigen informatiestijl, maar ook gezamenlijk via onze website: www.beveiligersinactie.nl. Deze website zal de komende maand echter onder handen genomen worden. Wij hopen dat de aangepaste site volgende maand weer in bedrijf is.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Arie Kasper en/of Arjan Ang, telefoon 023-5651052 of per email: a.kasper@remove-this.cnvdibo.nl of a.ang@remove-this.cnvdibo.nl.