Judo Bond Nederland

Persbericht

Judoclinic met Ruben Houkes in Sportstad Heerenveen

Donderdag 14 april heeft Ruben Houkes, de judoka die brons won op de Olympische Spelen van Beijing 2008 en wereldkampioen werd in 2007, een judoclinic gegeven in Heerenveen. Maar liefst 411 kinderen van acht verschillende basisscholen hebben in de dojo van Sportstad Heerenveen deelgenomen. De judoclinic is de afsluiting van het binnenschoolse programma en het startsein voor de naschoolse lessen in de wijk. Het programma in Heerenveen is voortgekomen uit de samenwerking tussen de Judo Bond Nederland en Schooljudo.nl. Binnen deze samenwerking wordt invulling gegeven aan het beleidskader Sport en Onderwijs van het NOC*NSF, waarin judoverenigingen schoolactief worden gemaakt.

Begin maart zijn acht basisscholen gestart met het 12-weekse programma van Schooljudo.nl. Het programma wordt op lokaal niveau uitgevoerd door gediplomeerde judodocenten van Instituut Judo Edwin Steringa (JES). Edwin Steringa van JES: "Als ik kijk hoe enthousiast de scholen, de kinderen en judodocenten zijn, en hoe goed de organisatie verlopen is, dan kunnen we nu al spreken van een succes".

Het belang van de lokale aanpak
"De kracht zit erin dat de lokale vereniging een plek krijgt binnen het onderwijs en schoolactief wordt. Ik geloof in de kracht van een lokale aanpak, de trainers zijn namelijk essentieel voor de binding. Het langdurige contact dat de kinderen middels het programma ervaren draagt hier aan bij.", aldus NOC*NSF projectleider Jorg Radstake.

Potentiële kampioenen Olympische Spelen 2028
Ruben Houkes geeft als ambassadeur van Schooljudo.nl door heel Nederland clinics. Om de kinderen te inspireren laat hij zijn Olympische medaille zien. Daarnaast is de clinic een middel om de ouders en kinderen te enthousiasmeren voor de naschoolse lessen en uiteindelijk lid te worden van de plaatselijke judovereniging. Wethouder Siebenga van de gemeente Heerenveen benadrukt dit: " De inzet van Ruben Houkes als ambassadeur vindt de gemeente Heerenveen waardevol. Zo wordt de link tussen breedte- en topsport optimaal gemaakt. De kinderen die vandaag op de mat staan zijn immers de potentiële kampioenen van de Olympische Spelen in 2028".

Missie JBN en Schooljudo.nl
De JBN en Schooljudo.nl hebben de handen ineen geslagen en de krachten gebundeld om uitvoering te geven aan het project 'Sportaanbod voor het onderwijs'. Deze unieke samenwerking tussen sportbond en private marktpartij brengt de gezamenlijke missie, om te komen tot een structurele inbedding van judo binnen het bewegingsonderwijs, een stap dichterbij. Kern van de samenwerking is het inzetten van een professioneel meerwaardig lesprogramma, die zich niet alleen richt op de lichamelijke ontwikkeling, maar waar ook aandacht is voor de pedagogische en sociaal-emotionele aspecten die onlosmakelijk met judo zijn verbonden. De koppeling van dit lesprogramma aan de lokale judoclub, waarbij de focus ligt op de doorstroom van judoka's naar de judovereniging en een levenlang sport maakt van de totale aanpak een sterk sportonderwijs aanbod.
---