Technasium maakt fietsen veiliger

Persbericht van Veilig Verkeer Nederland

10 jeugdige dodelijke slachtoffers per jaar

Technasium-leerlingen ontwerpen in opdracht van Veilig Verkeer Nederland een systeem dat voorkomt dat jongeren met z'n drieën naast elkaar fietsen. De opdracht wordt in competitieverband uitgevoerd. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 april is de landelijke finale waar tien teams strijden om het beste systeem en de Technasium TOP Award.

In 2009 vielen 10 dodelijke slachtoffers en 132 ziekenhuisgewonden in de leeftijdsgroep 12 tot 14 jaar. Met meer dan twee mensen naast elkaar fietsen is verboden en het leidt tot gevaarlijke situaties. Daarnaast is het bij automobilisten een grote irritatie. Veilig Verkeer Nederland vraagt de deelnemers een systeem te ontwikkelen die het met zijn drieën naast elkaar fietsen moet voorkomen. VVN denkt aan een systeem op de fiets dat op de één of andere manier ingrijpt als drie mensen naast elkaar fietsen. Er komen oplossingen naar voren met verschillende soorten sensoren en actuatoren.

Tijdens de finale in Utrecht maken de teams in 12 uur een virtuele weergave van hun systeem én bouwen ze een werkend demonstratiemodel. Daarbij krijgen ze hulp en begeleiding van techniektalenten van bedrijven en ROC's. In de finale geven de teams een korte demonstratie en toelichting. De jury beoordeelt het product, en het proces. Zij kijkt onder andere naar het demonstratiemodel, de presentatie, onderbouwing, gebruikte vaktaal en vaardigheden. De winnaar van de Technasium TOP Award 2011 krijgt zaterdag 16 april om 16.00 uur de prijs uitgereikt door acteur Vincent Moes, onder andere bekend van de tv-serie Spangas. De jury bestaat uit Roel Martens van Fontys Pedagogisch Technische Hogeschool, Mecheline Leijten Stichting Technasium en Kirsten Knol van Veilig Verkeer Nederland.

Het Technasium is in 2003 ontstaan en richt zich op havo- en vwo-scholen met de nadruk op bèta-onderwijs. Inmiddels hebben 58 scholen zich aangesloten bij deze formule en wordt er veel succes geboekt. Dit jaar wordt de Technasium TOP Award voor het 4e achtereenvolgende jaar uitgereikt.

*

Organisatie info:

Veilig Verkeer Nederland

Noot voor de red actie

Wij nodigen u van harte uit om bij de presentaties en uitreiking van de Technasi um TOP Award op zaterdag 16 april van 14:30 tot 16:30 uur aanwezig te zijn. U k unt zich aanmelden bij, meer Voor meer informatie over de Technasium TOP Award o f aanmelding kunt u contact opnemen met Reshma Changoer van Bureau TOP (telefoon nummer: 06-24862413 of e-mail: rchangoer@bureautop.nl).

Informatie:

Datum: zaterdag 16 april
Tijd: 14:30 tot 16:30 uur
Locatie: Hogeschool van Utrecht, melden bij de receptie Adres: Oudenoord 700, 3513 EX Utrecht

Technasium TOP Award is een initiatief van de Stichting Technasium in nauwe same nwerking met Bureau TOP. Zij willen jongeren de kans geven hun talent voor techn iek te ontwikkelen, onder andere door ze te laten kennismaken met de leuke en on misbare wereld van de technische wetenschap en ze op deze manier te interesseren voor een bèta-opleiding.