Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


15/4

Promotie

Kitty Verzijlbergen: 'Chromatin dynamics in yeast: the RITE assay for histone turnover and inheritance'. Promotor is prof.dr. M.M.S. van Lohuizen, bijzonder hoogleraar Biologie en Epigenetische regulatie van normale en kankerstamcellen. Co-promotor is dr. F. van Leeuwen (AVL/NKI).
DNA in een cel moet zo opgerold worden dat het gelezen kan worden, maar ook zo compact blijven dat het past in de kleine ruimte van een celkern. Het oprollen gebeurt met behulp van histoneiwitten. Verzijlbergen bestudeerde het samenspel tussen DNA en twee soorten histonen. Ze ontwikkelde een methode om oude en nieuwe eiwitten van elkaar te kunnen onderscheiden en paste die toe op histoneiwitten. Deze bleken voortdurend vervangen te worden; dit proces was afhankelijk van hoe vaak een stuk DNA (een gen) nodig is. Histoneiwitten die niet vervangen werden, bleven achter op een specifieke plek binnen een gen. Om erachter te komen welke consequenties meer of minder histonvervanging heeft voor een cel moet eerst worden achterhaald welke eiwitten daarbij een rol spelen. Verzijlbergen ontwikkelde daarom een methode om nieuwe componenten in dit proces te kunnen ontdekken. Dat moet meer inzicht geven in het belang van de balans tussen vervanging en behoud van histonen voor de cel.
Tijd: 12.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.



Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam