Ingezonden persbericht


Heiloo, 13 april 2011

> Opening fietsroute Magisch Heiloo bij prehistorische palencirkel

Vrijdag 15 april opent wethouder Jacob Ouderkerken om 11.00 uur de fietsroute Magisch Heiloo. De fietsspeurtocht door het verleden van Heiloo leidt langs belangrijke historische plekken en bijzondere archeologische vindplaatsen, zoals de bijzondere prehistorische palencirkel aan de rand van Heiloo. Bij de vindplaats van deze unieke palencirkel is een reconstructie gemaakt. Wethouder Ouderkerken schroeft vrijdag het laatste informatiebordje van de route vast bij deze hedendaagse impressie van de palencirkel. De fietsspeurtocht is te downloaden via www.heiloo.nl/speurtocht.

Fietsroute Magisch Heiloo
De fietsroute Magisch Heiloo kreeg een opknapbeurt. Informatieve bordjes zijn bevestigd langs de route. Bijzonder zijn de verstopte 'krasplaatjes' die kinderen kunnen zoeken en met potlood kunnen overnemen op papier, zodat zij zich na afloop een echt Heiloo-oloog mogen noemen. De prehistorische palencirkel is gereconstrueerd om de fietser te laten beleven hoe die cirkel ongeveer 3.000 jaar geleden in het landschap stond. Bijzonder is dat de route Magisch Heiloo door het blad Flair is opgepakt. Het magazine verwijst in de zomerspecial die deze week uitkomt naar de fietsroute.

Reconstructie prehistorische palencirkel
Tijdens archeologische opgraving in 2005 vonden archeologen paalgaten die een cirkel vormden met een doorsnede van vijf meter. De cirkel was gemaakt van twintig complete stammen die 15 tot 20 cm dik waren. Waarvoor mensen rond 800 voor Christus de palencirkel in Heiloo hebben gebruikt, is nog niet zeker. Archeologen vermoeden de palencirkel op de overgang van strandwal naar de zee een rituele plek was. Ook wordt gedacht dat de palencirkel een seizoenskalender geweest zou kunnen zijn. Anderen denken dat het een veekraal, een soort stal, voor het vee is geweest.

Fietsroute maakt cultuurhistorie zichtbaar
Onlangs heeft het college van Heiloo de nieuwe nota Cultuurhistorie vastgesteld. Binnenkort wordt de nota voorgelegd aan de gemeenteraad. Kernpunten van de nota zijn: meer voorlichting en meer bewustwording. De fietsroute laat zien hoe cultuurhistorie op een toegankelijke en speelse wijze zichtbaar en beleeft kan worden.